Agyvezérelt végtagok

2016. április 20. 15:00
Agyhullámokkal irányította ujjait egy mind a négy végtagjára lebénult férfi.

A 24 éves Ian Burkhart 6 éve mind a négy végtagjára lebénult. Ma viszont – laboratóriumi körülmények között – tölt magának egy italt, füléhez szorítja a telefont, és gitáros videojátékba is bekapcsolódik. Se műkar, se robot nem kell hozzá, mozdulatait pusztán a gondolataival irányítja.

A gerincvelő-sérülésekre fejlesztett, az agyat az izmokkal összekötő technológia, egy implantátum és a köréje kialakított rendszer a Battelle Memorial Institute és az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának közös munkája.

A kutatók előzetes vizsgálatok során kitalálták, milyen elektródasorokkal stimulálható Burkhart agya, hogy rendeltetésszerűen használja a kezét és az ujjait. Más agyi jelzésekkel és izmokkal mozdítja meg a kézfejet, másokkal szorítja ökölbe a kezét, mások hatására fog meg egy tárgyat stb.

Agytevékenységét algoritmusok „tanulják” és dekódolják, az elhalt idegsejteket csúcsminőségű izomstimulációval próbálja reaktiválni a rendszer.

Burkhart sajnos nem tudja hazavinni az egyelőre csak a laborban használható technológiát, amit a kutatók minél előbb működő vezeték nélküli rendszerré akarják továbbfejleszteni.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés