Hogyan szólhat bele a Facebook a 2016-os választásba?

2016. április 20. 12:00

Robinson Meyer
The Atlantic
Egyetlen pici gomb kell csak hozzá.

„Képzeljük el, hogy a világ- és az amerikai belpolitika úgy alakul, hogy két nappal az elnökválasztás előtt sok mérsékelt középkorú fehér újfent Donald Trump felé fordul. Szavazataik nem lennének elegendők Trumpnak, de például Ohiót és Floridát vihetné velük. Fiatal városi amerikaiak pedig bepánikolnak, többen már szervezik, hogyan menekítsék ki muszlim barátaikat az országból. Ebben a légkörben két vezető Facebook-mérnök megkeresi Mark Zuckerberget, és közlik vele, hogy az egész cirkusz megállítható.

Megtörténhet ez? Képes lenne-e a Facebook egyedül megállítani Trumpot vagy bármelyik elnökjelöltet?

Zuckerberg minden hétvégén tart egy belső kérdezz-felelek értekezletet. Előtte felmérik, hogy az alkalmazottakat mi foglalkoztatja leginkább. Március 4-re sokan szavaztak a következő kérdésre: mekkora felelőssége van a Facebooknak abban, hogy segítse megelőzni Donald Trump elnökké választását?

A kérdés először a Gizmodón jelent meg, Zuckerbergék nem kommentálták. A cég politikája, hogy termékeikkel nem kívánják befolyásolni a választói akaratot.
De tudná-e?

A Gizmodo szerint igen, például a hírfolyamból kiszűrné a Trump-párti anyagokat. Elvileg működne, és nehéz lenne kideríteni.

Létezik azonban egy sokkal egyszerűbb mód is, amit még nehezebb lenne ellenőrizni. 2008 óta a Facebookon minden nagyobb választás napján megjelenik a «Szavaztam!» gomb. Ha rákattintunk, nevünk és profilképünk megjelenik mellette, amit látnak a barátaink, azaz a Facebook ugyan közvetve, de őket is szavazásra ösztönzi. Kutatások bebizonyították: működik az ilyen nyomásgyakorlás.

Képzeljük el, mi történt volna, ha van Facebook és létezik ez a funkció 2000-ben, amikor George W. Bush mindössze 537 újraszámolt floridai szavazattal nyert?

Ha egy választás szoros, a «Szavaztam!» gomb szelektív, például masszív demokrata körzetekben való folyamatos megjelenítésével, republikánus körzetekben pedig a megjelenítés csökkentésével a Facebook igenis beleszólhat a végkimenetelbe.

A befolyásolásnak semmiféle jogi következménye nem lenne, és megelőzni sem lehetne jogi úton.

A Facebook többször elmondta, hogy nem fogja befolyásolni az elnökválasztást. Úgy tűnik, Zuckerberg megelégszik annyival, mint bárki más: csak kommentál. A cég fejlesztői konferenciáján például Trump nevének említése nélkül ítélte el a milliárdost.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Gizmodo szerint igen, például a hírfolyamból kiszűrné a Trump-párti anyagokat. Elvileg működne, és nehéz lenne kideríteni."


Gizmodo!? Nekem erről egy white-paper tudományos bizonyítás vagy ismeretterjesztő komoly levezetés nagyon megdobogtatná a szívem. :-)


"Ha egy választás szoros, a «Szavaztam!» gomb szelektív, például masszív demokrata körzetekben való folyamatos megjelenítésével, republikánus körzetekben pedig a megjelenítés csökkentésével a Facebook igenis beleszólhat a végkimenetelbe.

A befolyásolásnak semmiféle jogi következménye nem lenne, és megelőzni sem lehetne jogi úton."


Ezt írja a "The Atlantic"? Oké, TE mondád, idióta FB kibeszélő :-) Robinson Meyer .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés