Watson iskolába megy

2016. május 12. 12:00
Watson, az IBM MI-je az internetes bűnözésre specializálódik. Nyolc egyetem segíti.

Az IBM Security bejelentette, hogy híres mesterséges intelligenciájuk, a 2011-ben Jeopardy bajnokok felett diadalmaskodó Watsont nyolc felsőoktatási intézmény közreműködésével internetes biztonságra, cyberbűnök megelőzésére és felderítésére tanítják meg.

Kevin Skapinetz, az IBM biztonsági szakembere elmondta, hogy a fenyegetésekkel kapcsolatos ismeretek gyakran maradnak észrevétlenek a rengeteg strukturálatlan forrásban – blogokon, kutatási beszámolókban és más dokumentációkban.

„Watsont nemcsak arra tanítjuk, hogy megértse: léteznek ezek a dokumentumok, hanem helyezze őket kontextusba, mutasson ki kapcsolatokat közöttük” – magyarázza az MI következő feladatát.

Tavaly már tanították a cyberbiztonság nyelvére. Jegyzetekkel ellátott dokumentumokból kellett megértenie fenyegetések definícióját, természetét, rájuk utaló jeleket. Ősszel folytatja, havi 15 ezer dokumentumon gyakorol egy éven keresztül: hírszerzők jelentésein, cyberbűnözési stratégiák leírásain, fenyegetésekre vonatkozó adatbázisokon és az IBM X-Force kutatási könyvtár anyagain. Természetesnyelv-feldolgozással kell a szerkesztetlen adatok jelentésére következtetnie. Adatbányász módszerekkel azonosít kívülállókat, grafikus megjelenítő eszközökkel mutat ki kapcsolatokat különféle dokumentumok adatpontjai között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés