Tömegben tanul közlekedni a robot

2016. május 21. 9:00
Az ember-robot együttműködés egyik alapfeltétele, hogy a robotok még zsúfolt terekben is megtanuljanak közöttünk mozogni.

Stanfordi kutatók zsúfolt terekben tartózkodó személyek mozgását előrejelző gépilátás-algoritmust fejlesztettek. A mélytanulás alapú ideghálót tömeghelyeken felvett videók nyilvánosan hozzáférhető adatsorain gyakoroltatták. A program pontosabban jelzi előre az emberi mozgásokat, mint az ugyanazokra az adatsorokra alkalmazott használatban lévő eszközök.

Az algoritmust most a kamerákkal, szenzorokkal és GPS-szel felszerelt kétkerekű mobil JackRobboton tesztelik. Jellegzetes kortárs trendhez, minél emberszerűbben viselkedő robotok fejlesztéséhez kapcsolódik, ad hozzá plusztartalmat.

„Sok ember-robot interakciókutatás a humán társas érintkezés normáinak másolásával foglalkozik. Több robotfajta dolgozik majd emberekkel vagy emberekhez közel, tehát mindenképpen tudnunk kell, hogyan viselkedjenek” – jelentette ki a stanfordi kutatásról a Carnegie Mellon Egyetemen dolgozó Jodi Forlizzi. Az ő csoportja ember-robot csapatok együttes helyváltoztatását vizsgálja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés