A Google közelebb került az univerzális kvantum-számítógéphez

2016. június 14. 9:00
Amerikai és baszk kutatók a kvantumszámítás digitális és analóg megközelítéseinek legjavát egyesítő gépet hoztak létre.

A Google, a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetem és a Baszk Egyetem (Bilbao) informatikusai és fizikusai szakterületi (kémia, fizika stb.) problémák széles körét megoldó univerzális szuperszámítógép kísérleti prototípusát dolgozták ki. A kvantumszámítás digitális és analóg megközelítéseinek „legjavát” egybekombináló gép potenciálisan méretezhető, azaz nagyobb rendszerekké alakítható.

Kilenc szilárdállapotú kvantumbit-sort használtak hozzá. 400 mikrométer hosszú kereszt-alakú alumíniumfilmekből készültek, amelyeket zafír alapra helyeztek, és a fémet addig hűtötték, amíg elektromos ellenállás nélküli szupervezetővé alakult át. Szupervezető állapotban információ kódolható a kvantumbitekbe (qubitekbe), a szomszédos qubitek interakcióit logikai kapuk kontrollálták. A kapuk a qubiteket olyan digitális állapotba irányítják, amely megoldást kódol a problémára.

A kutatók szerint a megoldás lehetővé teszi kvantumhibák kijavítását. Előrejelzésbe is bocsátkoztak: csak néhány év, és megjelenhetnek a 40 qubites eszközök.

„Azon a ponton már lehetséges a hagyományos hardverrel kivitelezhetetlen kvantumdinamikai jelenségek szimulálása. Onnantól kerülnek «fölénybe» a kvantumszámítások ” – nyilatkozta a Daniel Lidar (UC Santa Barbara).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés