Szobrokat alkotott a mesterséges intelligencia

2016. június 28. 10:55
Képfelismerő képességét kihasználva alkotott szobrot egy evolúciós algoritmussal kombinált mély neurális hálózat, emberi beavatkozás nélkül. A hálózat egy, az algoritmus által generált véletlenszerű alakzatból indult ki, ezt próbálta azonosítani az adatbázisában fellelhető képekkel. Az algoritmus ezután igazított a szobron, míg végül egészen felismerhető alakzatok jöttek létre, amelyeket egy 3D nyomtatóval ki is nyomtattak.

Az IT University of Copenhagen és University of Wyoming Fejlődő Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma közösen olyan mesterséges intelligenciát hozott létre, amely képes volt egy önálló művészeti alkotás létrehozására – írja a Popular Science. A kísérlet lényege az volt, hogy egy mély neurális hálózat képfelismerő képességét keresztezték egy evolúciós algoritmussal: így egy olyan mesterséges intelligenciát akartak létrehozni, ami képes a szobrászkodásra.

Az evolúciós algoritmus alkot egy véletlenszerű tervet, majd az alapján készít egy 3D-modellt. Ez úgy néz ki, mint egy darab agyag. Az erről készült fotók aztán átkerülnek a neurális hálózatba, amely aztán összehasonlítja a véletlenszerű formát az adatbázisában található képekkel. A Popular Science cikke szerint a hálózat első válasza általában elég nyers, például azt válaszolhatja, hogy ez 0,001 százalékban úgy néz ki, mint egy medúza. Az algoritmus ezután a válaszhoz igazítja a formát, és újra visszaküldi az erről készült képet a hálózatnak, amely ezután elvetheti az új formát, vagy mondhatja, hogy a forma már jobban hasonlít egy medúzára. Ezt az oda-vissza küldözgetést akár milliószor is megismétlik.

Fotó: Popular Science / Joel Lehman

A kísérletet végző Joel Lehman szerint ugyan ez hasonlít kissé az emberi tanulás folyamatára, valójában inkább az evolúcióval párhuzamos, és ez volt a cél is. Azt a akarta modellezni, ahogy az evolúció az egészen egyszerű formáktól az olyan bonyolultakig is eljut, amelyet a mai napig nem tudunk technológiailag utánozni. Két hétig futtatták a programot, majd az eredményeket egy 3D nyomatóval kinyomtatták. Lehman szerint az így létrejött alkotások elég csinosak lettek.

*

(Nyitókép: Popular Science / Joel Lehman)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés