Szöcskéből biorobot

2016. július 14. 14:00
A közeljövőben tetovált szöcskék is kereshetnek bombákat. Szag alapján azonosítanak anyagokat.

A Washington Egyetem (St. Louis) kutatói innovatív „biohibrid orrt” fejlesztettek. Fejlesztésüket a nemzetbiztonságban, például bombák felderítésére használhatják. Az orr felválthatja a néhány szenzorra korlátozott legújabb vegyi érzékelő-eszközöket. Az utóbbiakat összehasonlították a szöcske „antennájával”, amivel érzékeli a szagokat, vegyi anyagokat, és kiderült, hogy a szöcske többezer különféle természetes szenzort alkalmaz.

A kutatócsoport megállapította, hogy a rovar más szagok jelenlétében, nehéz környezeti viszonyok között is azonosít egyedi szagokat. Az alapötlet lényege az agy idegtevékenységének távoli megfigyelése mozgás és a szag „dekódolása” közben. Az információk alacsony fogyasztású elektronikai eszközökkel begyűjthetők és továbbíthatók.

A szöcske távirányított mintagyűjtésre is használható. A mérnökök biokompatibilis selyemből fejlesztett különleges „tetoválást” tesznek a szárnyára. Az eszköz enyhe hőt termelve irányítja az állatot a kijelölt helyszín felé. A tetoválás illékony organikus vegyületeket is gyűjt a közelből, amelyek elemzéséből kideríthető az összetételük.

Egyelőre azonban a kutyák orra a belbiztonság legjobb szaglórendszere. Sokszor viszont nem adottak a feltételek és idő sincs a négylábúak megfelelő kiképzésére. Ilyenkor lehetnek hasznosak a biorobotikus érzékelőgéppé alakított szöcskék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában