A zene megjacktelenítése

2016. július 15. 08:00

Iparági hírek szerint az Apple a legújabb iPhone sorozatról lehagyja a 3,5 mm-es jack csatlakozót és ezzel jelentős változást indít a tágabb értelemben vett zenei iparban – kevesek örömére és sokak bánatára.

2016. július 15. 08:00
Vigh Zoltán
Mandiner

„Szeretem az Apple-t. Amikor 1994-ben először találkoztam vele, furcsa és idegen volt a letisztult világa, egyszerű kezelhetősége. Programozóként DOS és Windows környezetben a gép hardverének minél alaposabb ismerete mellett a lehetőségek maximális kihasználása volt a cél. Abban az időben egy hívószó lengte be a számítástechnikai iránt érdeklődők világát: multimédia. Szűkös erőforrások mellett elképzelhetetlen feladatokat kellett megoldani a véges teljesítményű, alapvetően irodai célokra használható számítógépekkel. Körbe is értünk, hiszen pont az Apple számítógépei voltak ebben úttörőek és mondhatni egyedülállóak. No nem azért, mert csak azokkal lehetett megoldani, hanem mert azokkal jól, könnyen és egyszerűen lehetett megoldani a multimédiás feladatokat.

Multimédia: szöveg, álló- és mozgókép, hang, animáció interaktív együttese számítógépes környezetben, bár biztos van rá jobb definíció. A hang meghatározó az audiovizuális élményhez. A hang és a számítógép kapcsolatában – különösen a 90-es években – a bejuttatás és a meghallgatás kiemelten fontos volt, hiszen a hangok, zene jellemzően gépen kívül keletkezett vagy ha zeneszerző, zeneszerkesztő eszközként a gépben, azt akkor is máshol hallgattuk meg. Analóg hangot juttattunk be és azt hallgattunk. Sztereóban. Többségünk nem stúdióberendezésekkel. Volt – és van – egy szabványos csatlakozó, ami szinten minden eszközön megtalálható, amin hangot lehet kijátszani, vagy hangot fogadni. Ez a 3,5 mm átmérőjű, ún. jack csatlakozó. Van a házi hifin (igen, ott kicsit vastagabb, de ott az adapter nem okoz használati nehézséget és csak egy passzív fémdarab). Volt a walkman-en, van az MP3 lejátszóban, a számítógépen, a tévén. És minden mobiltelefonon. Éppen a halálos ítélet végrehajtására vár. A multimédia meghatározó cége, a legismertebb és legmeghatározóbb telefongyár, az Apple áll a bárd mögött.

Az Apple arctalan gyilkosként öli meg a csatlakozókat (vagy tágabb értelemben interfészeket), lásd floppymeghajtó, CD/DVD, Firewire, Ethernet, MagSafe tápcsatlakozó, normál USB, 30-tűs telefoncsatlakozó (korai iPhone-ok). Mi van a legújabb Macbook számítógépeken? Egy, azaz egy darab USB-C csatlakozó. Mindenre. Lehet vásárolni (drágán) polipkábelt, ha egyszerre tölteni szeretnénk és pendrive-ot is használni. Persze kényelmetlen. Hány 30-tűs iPhone/iPod dokkolós minihifi ezen funkciója nem használható? Vagy csak egy béna, mechanikailag bizonytalan adapterrel?

Az Apple a felhasználói élmény letéteményese egész iparágakban. A fél világ követi, próbálja másolni (általában nem sikerül). Olyan emberek számára tette elérhetővé technológiai alkalmazások és eszközök használatát, akik másképpen teljesen idegenkednének tőle. A sok bonyolult beállítás és érthetetlen kifejezések miatt. Mert nem mérnöki szemlélettel, hanem felhasználói szemmel terveztek. Ez az Apple a bennfentes pletykák alapján most az innováció jegyében meg akarja ölni a 3,5 mm-es jack csatlakozót. Hogy több hely legyen a telefonban. Vagy kisebb lehessen. Vagy ne lehessen analóg módon kimásolni a zenét (lásd HDCP a HDMI csatlakozók esetén). De leginkább, hogy sok saját márkás fejhallgatót és csatlakozóadaptert adhasson el. Kapitalizmus van, a tőke diktál. Innovációnak álcázott profitermelés. Nincs is ezzel gond.

De vajon végiggondolta-e a cég (a felhasználó szemével), hogy milyen hátrányt jelent a váltás? Hány fejhallgatót használ egy átlagos felhasználó? Vagy mostantól többet is fog? Persze, lehet ez a cél. Vagy megveszi az adaptert. Ami nyomni fog a nadrágzsebben és persze valami biztosan eltörik közben. Így is necces. A kocsiban hogy fogjuk tölteni közben (nem mindenkinek van Bluetooth interfészes autóhifije)? Mi lesz a nem Apple gyártmányokkal? Hányféle csatlakozó és adapter lesz még? Lesz-e hatása a professzionális zenei világra (ahol az analóg még mindig fontos, tekintettel, hogy a zene egy része analóg módon állítódik elő és a hangszóró/fejhallgató analóg, mint a fülünk).

Az Apple híresen jó minőségű digitális-analóg konvertert épített az eszközeibe (DAC). Ez most át fog költözni a saját fejhallgatóiba (amúgy a digitális zajt közelebb víve a fülhöz), pedig funkcionálisan nem ott a helye. Az a néhány deciméter kábel nem szed össze érzékelhető analóg zajt egy digitális átvitelhez képest, cserébe a fejhallgató még drágább lesz. Vagy az adapter. A többi telefon és fejhallgatógyártónál meg lesz valahogy, de a lényeg, hogy egy de facto szabványos csatlakozási felület léte válik bizonytalanná.

Most szerencsére a fél világ felhördült a terveken, kérdés, hogy megvalósul-e?

Halló, Apple! Hallja amit mondunk?”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik