Az USA 400 millió dollárral támogatja a következőgenerációs vezeték nélküli kutatásokat

2016. július 20. 11:00
Az 5G mobilszolgáltatások elterjedését gyorsítaná fel az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa.

Az USA Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) 400 millió dollárnál nagyobb összeget invesztál a következő hét év – szupergyors mobilszolgáltatásokhoz vezető – újgenerációs vezeték nélküli kutatásaiba. Az amerikai hivatalos szervek arra számítanak, hogy a múlt heti bejelentés felgyorsítja a következőgenerációs 5G mobilszolgáltatásokhoz való átmenetet, potenciálisan 10 Gbps sebességet biztosít, és lehetővé teszi a dolgok internete (Internet-of-things, IoT) gyors terjeszkedését.

John Holdren, Barack Obama elnök tudományos és technológiai tanácsadója szerint ezek a szolgáltatások eredményezik az önvezető autókat, „mindig on” IoT-t, intelligens városokat, a virtuális valóság új lehetőségeit, rendőrséget, tűzoltókat, mentőket valósidőben segítő videókat.

Az NSF-támogatásból 50 millió több mint 20 mobilcég és kereskedőcsoport közösen kivitelezett tervét, fejlett vezeték nélküli teszthelyszínek négy amerikai városba telepítését hivatott előremozdítani. Idetartozik a nagy sávszélességű, milliméter hullámspektrumú jeleket növelő technológiák kiépítése is.

A bejelentést az USA Szövetségi Kommunikációs Bizottságának a majdnem 11 GHz szélessáv 5G és IoT számára történő szabaddá tételéről szóló „igen” szavazás előzte meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés