2021 után már nem csökken a tranzisztorok mérete

2016. július 29. 8:30
Egy referenciának számító előrejelzés alapján 2021-ben bevégeztetik Moore törvénye, a tranzisztorok nem zsugorodnak többé, és jönnek a 3D megoldások.

A félvezetők jövőjét felvázoló nemzetközi előrejelzés (ITRS 2.0) szerint ötven év után már csak ötig tart a méretcsökkenés, mert 2021-től gazdaságilag kivitelezhetetlen lesz a mikroprocesszorokban lévő tranzisztorok további zsugorítása.

Miniatürizálódásukat illetően pár éve még hosszabb időtávokat prognosztizáltak, az (1998-ban alapított) ITRS 2013-as változatában például minimum 2028-ig tart a folyamat. Jelenleg viszont több fantáziát látnak a 3D-s megoldásokban. Ha a cégek akarják, természetesen folytathatják a zsugorítást, az előrejelzés viszont üzenetértékű: az iparág szerint gazdaságosabb a 3D.

A 3D elfogadása előtti években a vezető chipgyártók a tranzisztorok geometriájának horizontálisról vertikálissá változtatásával, egymás tetejére épített többrétegű áramkörökkel fogják növelni a sűrűséget.

A hagyományos szilíciumcsatornát alternatív anyagokból készíthetik. A változások következtében több tranzisztor pakolható egy-egy adott részbe.

Az viszont már egy teljesen más történet, hogy mindez meddig követi a Moore-törvényt.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés