Robotkígyó

2016. augusztus 2. 8:30
Izraeli kutatók földön sikló, vízben úszó, falon mászó kígyórobotot fejlesztettek orvosi alkalmazásokra.

A negevi Ben Gurion Egyetem Biológiailag Inspirált és Orvosi Robotikai Laboratóriuma, David Zarrouk vezetésével kifejezetten egyedi darabokat tervez és fejleszt. Csúszómászóikat keresési/mentési, mezőgazdasági és orvosi alkalmazásokra szánják.

A könnyebb irányítást és működtetést az aktuátorok számának minimumra csökkentésével próbálják elérni. A gépek és az általában csúszós, nem egyenletes környezet közötti interakciót is behatóan tanulmányozzák. Hagyományos összeszerelő-technikák mellett lézervágást és 3D nyomtatást alkalmaznak.

Legújabb robotjuk csúszik-siklik a földön, úszik a vízben, mászik a falon. Fajtájából az első, amely egyetlen motorral hullámmozgást kivitelez. Fejlesztőit az élővilág rettegett állatai, a kígyók inspirálták. Nyomtatott rugalmas gerince tökéletes az optimális laboratóriumi körülményektől eltérő „szabálytalan”, például füves vagy kavicsos terepek bejárására.

A tollméretű robotnak vannak kerekei is, amelyeket irányításra, és nem előre/hátramozgásra használ. Azért tervezték ilyen kicsire, mert a jövőben orvosi célokat hivatott megvalósítani: gyógyszereket visz majd a bélbe, sőt, gyógyíthat is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés