Terminátor-fémek

2016. augusztus 14. 6:45
Cseppfolyós puhafémekből építik a jövő áramköreit, emberszerű robotjait?

Képzeljünk el egy cseppfolyós puhafémet, például T-1000-et a Terminátorból. Az anyag különféle puha elektronikai áramkörökké alakítja át magát, és az áramkörök élő sejtekként működnek, kommunikálnak egymással.

Folyékony fémmagot és félvezető burkot használva, a puha anyagból hajlékony 3D elektronikus kijelzők készíthetők, vagy kívánság szerint „önjáró” diagnosztikai érzékelővé alakul át.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói, Kourosh Kalantar Zadeh professzor vezetésével pontosan ezen a Terminátor-fémen dolgoznak. Folyékony fémcseppeket tettek vízbe, a cseppek szabadon mozogtak három dimenzióban. A mozgást a cseppek pH (egy adott oldat savasságát vagy lúgosságát jellemző mennyiség) vagy az iónkoncentráció (elektromos töltés) gradiensei irányítják, azok gerjesztik az átváltozást és a felszíni lebegést.

„Savas, lúgos és sós összetevőket adtunk a vízhez, majd vizsgáltuk a hatást. A víz vegyi összetételének egyszerű módosításával a folyékony fémcseppek külső mechanikus, elektronikus és fénystimuláció nélkül mozognak, változtatnak formát” – magyarázza a kutató.

A rugalmas elektronikus puhaáramkörök inkább élő sejtszerűen, és nem úgy viselkednek, mint a hagyományosak.

„A felfedezést felhasználva, függetlenül működő mozgó tárgyakat, kapcsolókat és pumpákat, a környező folyadék összetétele által vezérelt önjáró folyékony fémeket, elvileg tetszés szerinti folyékony fém humanoid robotokat is létre tudunk hozni” – összegez Kourosh Kalantar Zadeh.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés