A közeljövő képernyője

2016. augusztus 15. 14:30
Organikus molekulákon alapulhatnak a közeljövő televízió-, mobiltelefon- és tablet-kijelzői.

A Harvard, az MIT és a Samsung kutatói kék fényt sugárzó új molekulákat terveztek organikus fénykibocsátó diódákhoz (OLED). A fejlesztéssel rendkívüli módon feljavulhatnak a televíziós, mobiltelefonos és tablet-kijelzők.

A folyadékkristályos kijelzőt a prémiumkategóriás fogyasztói elektronikai termékekben váltó OLED-ek problémája, hogy nagy kijelzőkön, például TV-képernyőn tartós és hatékony kék anyagok hiányában egyelőre nem versenyképesek.

A kutatók teljesen organikus molekulákon alapuló megoldásban gondolkodtak. 1,6 millió szóba jöhető molekuláról készítettek könyvtárakat, és gépitanulás-algoritmusokat fejlesztettek, hogy előrejelezzék, mely molekulák viselkednek pozitívan, illetve rangsorolják a tesztelésre érdemesnek tartottakat. Az együttműködéshez webes alkalmazást is építettek, amellyel 500 ezernél több kvantumkémiai szimuláció eredményét értékelték ki és hasznosították. Végül a fémmentes OLED-ekkel azonos szinten, sőt talán jobban is teljesítő többszáz molekulát válogattak ki.

„A kutatás az elemekben, napelemekben, organikus lézerben stb. használható egyre fejlettebb organikus molekulákhoz vezető út közbülső állomása” – nyilatkozta Alan Aspuru-Guizik harvardi professzor.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés