Szelfit posztol a Fészen

2016. augusztus 16. 8:48

Bogár László
Magyar Hírlap
A Facebook segítségével létrehozta azt a végzetes illúzióra épülő globális kommunikációs teret, amely alighanem az emberi érintkezések történetének legdrámaibb, de feltehetőleg egyben legveszélyesebb és legpusztítóbb fejezete.

„Az internet, az emberi létezés első planetáris hálózata, hihetetlen esélyeket ad az emberiségnek arra, hogy olyan nézőpontból vegye szemügyre önmagát, amelyből sok olyan jellemzője is láthatóvá válik, ami egyébként örökre rejtve maradna előle. 

Ma már világszerte legalább hárommilliárd ember használja az internetet napi rendszerességgel, ami évente csaknem százezermilliárd (tízmilliószor tízmillió) kattintást jelenhet.

Vajon el tudjuk-e képzelni, hogy valójában mi mindenről árulkodik ez a csillagászati mennyiségű végtelen áradat?

Vagy azt, hogy milyen elképesztő hatalmat tart a kezében, aki korlátlanul hozzáfér ehhez – az emberi létezés legmélyebb természetéről árulkodó összefüggéseket megmutatni képes – adathalmazhoz, és felismeri annak legbelső szerveződési elveit. Arról már nem is beszélve – vagy inkább nagyon is beszélve! –, hogy a mindebből kiolvasható tudást hogyan és milyen mértékben tudja olyan befolyásolási technikák alkalmazására használni, amelyekkel úgy képes meghatározni gondolatainkat, döntéseinket, tetteinket, hogy nekünk közben sejtelmünk sincs minderről. Aki »láthatatlan« globális diktatúrát gyakorolhat szükségleteink felett, hisz tudatunk legrejtettebb tereiben is otthonosabban mozog, mint mi magunk.

Sőt, éppen erre építve, a Facebook segítségével létrehozta azt a végzetes illúzióra épülő globális kommunikációs teret, amely alighanem az emberi érintkezések történetének legdrámaibb, de feltehetőleg egyben legveszélyesebb és legpusztítóbb fejezete. Az engedelmes munka- és fogyasztóerő a végzetes illúzió áldozatává válik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A könyvnek köze nincs a facebook-hoz. A könyv lassú, elmélyült gondolkodást igényel (és persze fejleszt). A facebook ezzel szemben a csimborasszója ennek az új típusú, az emberi agyat is átalakító, másodpercenként ide-oda kattintó, tömeges, ám de felületes villódzásnak.

Sajnos magamon is észreveszem, hogy nehezebben olvasok könyvet, mint korábban. (Már kattintanék...) Ez már az internet rossz hatása. Akik pedig teljesen ebben nőttek/nőnek már fel, azok teljesen más típusú emberek is lesznek. Egyáltalán nem biztos, hogy jobbak.

És akkor ott vannak azok a további fő motívumok, amiket Bogár is említ: a kiszámíthatatlan következményekkel járó gyors tömegesedés, a minden korábbinál keményebb manipulálása az emberiségnek (és igen, egyetértek Bogárral, hogy az Orwell-féle vízió ugyanolyan kispályás valami, mint amilyen kispályás a televízió ezzel az új internet-facebook-okostelefon világgal szemben).
És míg teszem azt 1870-ben volt miért harcolni a rendszer ellen ("nyomorgunk a tőkések miatt"), most az a durva, hogy látszólag tökéletes minden! Bogárt idézve: "Ráadásul úgy, hogy látszólag szép, emberséges, demokratikus minden. "

Szerintem nincs ember, aki előre látja ezeknek a folyamatoknak a társadalmi hatásait. Könnyű Bogárt gúnyolni, de akkor tessék - ha cizelláltabb formában is - de foglalkozni a "szép új világ" veszélyeivel.
(Halkan megjegyzem egy mellékszálként (?), hogy az új internet-facebook-okostelefon világ előtt például nehezen volt elképzelhető legalja dél-ázsiai, közel-keleti, fekete-afrikai milliós volumenű lumpen hordák végtelenül öntudatos (!), "nekem ez jár" típusú vonulása GerMoney felé...)

Válaszok:
Megtalálta | 2016. augusztus 16. 15:09

De, a komment már ennek az új világnak a része, sajnos.
De még mindig többé-kevésbé egy "elit" formája neki - nem csoda, hogy gyakorlatilag megszűnt/megszűnik. A tömegeknek ugyanis már ez is túl sok. Háromszavas közlések, , egy mondatos világigazságok, facebookra linkelt főcímek: ez ma a fősodor már. Már egy cikket sem olvas el senki, vagy egy hosszabb komment bejegyzést. Hosszabb alatt értsd, hogy mondjuk hosszabb 6 sornál....

Én a szőrtelen, illatos nőnemű emberekkel szívesen játszom. Más az ízlésünk.

Liberál-maszopók - és holnap is - láthatóan nem értenek semmit az egészből.
De mivel nem értik, zsigereik parancsa szerint: Bogár Lászlót ütni-vágni kell. Pelikán is ezt megmondta.

Jobb volt az. Amikor nem voltak még szelfik, amikor a hétfő és a péntek(?) szünnap volt a TV-ben.
És az adások 16 óra körül indultak, előtte Iskolatévé volt. 22 óra körül pedig monoszkóp volt az adás vége. Jobb volt, értékesebb minden perc, amit a képernyő előtt töltöttünk.
Emlékszem, amikor vasárnap délutánonként-esténként Szepesi hangja hallatszott - az a le nem írhatóan csodálatos beszédsodor - és az emberek kis székeken. lócákon ültek a kapuk előtt, a járda szélén. csendesen beszélgettek.
Az még a heti 5 tv-s napnál volt jobb.
És az emberek is jobbak voltak, mint ma.
És a maiak jobbak, mint lesznek holnap.
Pontosabban: a maiak kevésbé rosszak, mint lesznek holnap.
A holnaputániak még rosszabbak lesznek, mint a holnapiak.
Mert a személyes érintkezések - ami a születésünk-létezésünk legnagyobb értelme - a valóságban NULLÁRA redukálódnak.
Mi a folyamat oka?
Az, hogy az emberiségnek egy - önmagát felsőbbrendűként értelmező - része befolyást, végeredményben uralkodást akar kikényszeríteni az általuk alsóbbrendűek fölött.
EZ A MEGFEJTÉSE A DOLGOKNAK.
ÉS A HELYZET MEGVÁLTOZTATHATATLAN: MERT EZ A BEÁLLÍTÓDÁS-MEGGYŐZŐDÉS A VÉRÜKBEN VAN...

Ez az írás egy rakás szar. Nem azzal van a baj, hogy egyén nem tud bánni a Facebookkal, a hülyék kiszelektálódnak itt is, akár csak máshol. Sokkal veszélyesebbnek tartom a Facebook politikai véleményformáló próbálkozásait, a Facebook alapító politikai beszólogatásait ilyen-olyan témákban.

Ez a topik megint úgy néz ki, mint valami nyugdíjas találkozó, ahol vén szenilisek aktuálisan szörnyülködnek valamin, ami az ő idejükben nem-, vagy másképp volt.

Szerintem nem érted a hasonlatot. Semmi különbség nincs aközött, hogy a buszon azért nem beszélgetnek egymással, mert az okoskütyüjüket bizergálják, vagy mert zenét hallgatnak, vagy a könyvükbe mélyednek.

Ennek nincs köze a komcsi időkhöz.
Ha megnézel egy átlagos olasz, angol, francia, német filmet az 50-60-as évekből, mely Európát jellemezte, nagyjából hasonló képet láthatsz...
Működtek közösségi terek és az emberek használták.
ma a Sziget, szerinted közösségi tér pl.?
A korlátlan profitönzés és uralmi önzés felfalja az emberiséget, legalábbis a fehér, atlanti embereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés