Kutatás bizonyítja: az internet a memóriánk

2016. augusztus 18. 8:45
Az internethasználat megváltoztatja memóriaműködést. Kaliforniai pszichológusok ugyanis kutatásokkal támasztották alá, hogy az interneten található bőséges informácó folyamatosan átalakítja gondolkodásunkat.Amikor az internetet memóriánk kisegítésére használjuk, agyunk világhálótól való függése nő.

A Wikipédia nagyon hasznos, ha a kocsmában vitázunk, és megtaláljuk rajta a helyes választ, viszont megváltoztatja memóriánk működési módját. Kaliforniai pszichológusok ugyanis kutatásokkal támasztották alá, hogy gondolkodásunkat folyamatosan átalakítja a világháló, az ott található bőséges információba vetett bizalmunk.

A problémamegoldást, emlékezést és tanulást megváltoztatja a „kognitív kirakás”, azaz egyre nagyobb mértékben fordulunk az óriási mennyiségű digitális forrásanyag.

A kutatási eredményekből kiderül: minden egyes alkalommal, amikor az internetet memóriánk kisegítésére használjuk, agyunk világhálótól való függése nő.

A felmérés során két csoporttól kérdezték meg ugyanazokat a kérdéseket. Az egyik tagjai okostelefonon használhatták a Google-t, a másiknak viszont az agyukban tárolt információkra kellett támaszkodniuk. Ezt követően újabb kérdések következtek, és mindenki szabadon választhatott, kell-e segédeszköz, vagy sem.

A korábban internetet használók nagyobb része ismét a világhálót vette inkább igénybe. Sokkal gyorsabban döntöttek mellette, mint a másik csoport bármiről is. Az első körben netezők, a másodikban emlékezetből válaszolók 30 százaléka viszont egyetlen kérdésre sem tudott feleletet adni.

„Megváltozik a memória. Kutatásunk kimutatta, hogy ha az internetet memóriánk támogatására és kiterjesztésére használjuk, egyre nagyobb mértékben támaszkodunk rá. Régebben magunktól próbáltunk emlékezni valamire, amivel most már nem törődünk” – nyilatkozta a kutatást vezető Benjamin Storm.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés