Az internetes szavazás nem titkos

2016. augusztus 23. 14:30
Az online voksolásból kimarad a demokrácia egyik sarokköve, a titkos szavazás.

A nonprofit Verified Voting szervezet tanulmánya szerint az internetes szavazás érvényteleníti a szavazócédulák titkosságát. A szerzők következtetése, hogy „a jelenlegi technikai kihívások és a választások lebonyolításának egyedi kihívása miatt az internetes szavazásnál lehetetlen elválasztani egymástól a szavazó személyazonosságát és a szavazatot.”

Pamela Smith, a Verified Voting elnöke elmondta, hogy online beérkező szavazatoknál a szervernek ismernie kell a személyazonosságot, máskülönben nem tudja hitelesíteni a szavazót és rögzíteni a szavazatot.

„A hitelesítés jellemzően a szavazással egyidőben történik” – jegyezte meg Smith.

Ez komoly nehézséget okoz. Korábbi példákból ugyanis kiderült, hogy a szavazók PIN-kódját hackerek megfejtették, és a szám-betűsorokat az adott személyekhez társították.

20 állam törvénye és szabályozása megköveteli, hogy a szavazólapot online visszaküldő személyek mondjanak le a titkos szavazáshoz való jogukról – derül ki a tanulmányból. Ugyanakkor szinte az összes államban követelmény a szavazócédula titkossága.

„Az internetes szavazás engedélyezése megköveteli az államoktól, hogy a követelménytől mentes speciális teret alakítsanak ki” – összegez Smith.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés