Nikola Tesla 1898-ban előrejelezte a drónos hadviselést

2016. augusztus 24. 8:30
A világhírű feltaláló olyan pusztító potenciált látott a drónokban, hogy akár a világbékét is elhozhatják.

Nikola Tesla egyszerre volt saját korának és a jövőnek is a gyermeke. Találmányai mellett előrejelezte az okostelefont, televíziót, és úgy tűnik a drónokat is, amelyek – szerinte – az emberiség pusztulását is okozhatják.

1898. november 8-án kapott szabadalmi oltalmat Tesla egyik terve. A drótok és elektromos vezeték nélküli „eszközöket a földön, vízen vagy a légkörön keresztül kapott hullámok, impulzusok és sugárzások” mozgatnák, amíg hatótávolságukon belül tartózkodik.

A kommunikációban az 1890-es években kezdték használni a szabadalom idején még nagyon új rádióhullámokat, amelyeket Tesla „semmilyen egyedi vezető utat nem követő, hanem a téren egyenes vonalban terjedő elektromos rezgésekként” írt le később.

A „Módszer és berendezés mozgó eszközök és járművek irányítómechanizmusához” elnevezésű szabadalomban Tesla előrejelezte a drónos hadviselést, hogy „biztos és korlátlan pusztító ereje miatt” elhozza a nemzetek közti megbékélést.

A szabadalomra Matthew Schroyer technológus figyelt fel, és tett közzé részleteket belőle a Twitteren. Bámulatos, hogy Tesla egy évszázaddal az ember nélküli légi járművek (UAV-k) előtt megjósolta a drónos hadviselést. Az USA használja is őket bőven a terrorizmus elleni harcban…

Talán az atombomba volt az a tömegpusztító fegyver és technológia, amely legközelebb vitte a világot a nemzetek megbékéléséhez, mert annyira félt tőle az USA és a Szovjetunió is, hogy nem támadták meg egymást.

Az első drónt, pontosabban távirányított UAV-t az első világháborúra találták fel. A Kettering Bogár bombákat szállított volna, de nem készült el a háború végéig, ráadásul túl drága és bonyolult lett volna.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés