Virtuális valósággal könnyebben diagnosztizálható a Parkinson-kór

2016. szeptember 6. 11:30
Olcsó VR-technológiával vizsgálna a központi idegrendszer betegségeiben szenvedő személyeket két szibériai egyetem. Fejlesztésük ott lehet nagyon hasznos, ahol nem áll rendelkezésre csúcsmodern technológia.

A Tomszki Műszaki Egyetem és a Szibériai Állami Orvosi Egyetem kutatói megfizethető árú virtuálisvalóság-tesztet dolgoznak ki a központi idegrendszer súlyos megbetegedései, például a szklerózis multiplex és a Parkinson-kór korai diagnosztizálására. A módszer különösen azokban az országokban lehet forradalmi, ahol nem áll rendelkezésre a legmodernebb diagnosztikai technológia. (Oroszország ezen országok közé tartozik.)

A teszt relatíve olcsó technológiákon, például VR-headseten, Microsoft Kinect szenzorokon alapul. Ezekkel az eszközökkel virtuális környezetben figyelik személyek mozgását. Bizonyos helyzetekben – csúszós talajon, tócsában stb. – a betegek valószínűleg egyensúlyukat vesztik, míg az egészségesekkel semmi nem történik.

Egyelőre azt vizsgálják, hogy neurodegeneratív betegséggel diagnosztizált személyek mennyire mozgásképesek. A jövőben viszont a korai diagnosztizálásban és a gyógykezelésben is számítanak a technológiára. Ha időben megállapítják a bajt, eredményesebb a kezelés.

A rendszernek még át kell esnie a klinikai teszteken, technikai és toxikológiai tanúsítványra is szüksége lesz, és csak mindezek után használhatják széles körben.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés