Világpremier: szemoperáció robottal Oxfordban

2016. szeptember 13. 8:30
Brit orvosok emberi szem belsejében robotrendszerrel végeztek el sebészeti műtétet, és a hetvenéves William Beaver atya visszanyerte teljes látását. A műtét a szemsebészet forradalmának első lépése lehet.

Az oxfordi John Radcliff Kórház sebészei, Robert MacLaren professzor vezetésével sikeres robotműtétet végeztek el a hetvenéves William Beaver, a helyi Szent Szűz Mária templom papja szemében. Beaver előtte torzítottan látott, mintha cirkuszi mutatványos tükörbe nézett volna.

„A mostani technológiák, lézerszkennerek és mikroszkópok lehetővé teszik retinális megbetegedések mikroszkopikus szintű vizsgálatát, a lehetőségek viszont túlmutatnak az emberi kézzel elvégezhető dolgok fiziológiai korlátain. Robotrendszerekkel új fejezet nyílik, jelenleg megvalósíthatatlan szemműtétek is kivitelezhetők lesznek velük” – jelentette ki MacLaren.

A beavatkozás nélkülözhetetlen volt, ugyanis kezelni kellett a beteg retináján növekvő, fura formájú, századmilliméter vastagságú membránt. Úgy kellett kivitelezni, hogy közben a retina ne sérüljön meg.

A sebészek joystickkel és érintőképernyővel irányították a robotot, a folyamatot pedig mikroszkópon keresztül figyelték. A joystick mozgását a robot apró mozgásokként „értelmezte.”

„Visszanyertem a látásom. Boldog vagyok, mert ilyen jól sikerült a műtét, és büszke is vagyok, hogy része lehettem enne az úttörő kutatási projektnek” – nyilatkozta Beaver atya.

A robotrendszer segíthet a vakság kezelésében, új módszerek, például a retinális génterápia és az őssejtek alkalmazásában. Mindkét esetben nagyon pontosan kell a retina alá, meghatározott részekre juttatni az új anyagokat.

Eddig 12 beteg vesz részt a robotsebészeti teszteken. Az első részben a membrán kezelik. Ha sikerrel járnak (mindegyik esetben sikeresek voltak), akkor eldöntik, hogy a robot hogyan tud elhelyezni egy vékony tűt a retinában, amin keresztül folyadékot adagol bele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés