Nem a technológia gonosz, hanem emberek használhatják gonosz célokra

2016. szeptember 27. 13:30

Vint Cerf | Barbara Liskov | Raj Reddy
Computerworld
Az internet visszhangszobája, személyes szabadságjogok megsértése, hibás dolgok internete (IoT) szoftverek, digitális középkor, online biztonság – milyen technológiai trendektől félnek korábbi Turing-díj nyertesek?

„Sokat aggódom mindazért, ami történik. A technológia önmagában nem ördögi, emberek viszont gonosz célokra használhatják. Aggaszt például a hírek és vélemények szelektív szűrése, a valaki véleményével nem egyezők kihagyása. A gyerekeket is féltem az interneten. Ma sokkal nehezebb szülőnek lenni, mint volt. Számítástudományi szakemberek nem látták előre az internet-robbanást vagy a gonosz hackereket és trollokat. Abban bízom, hogy a múltban is találkoztunk hasonló jelenségekkel, és mindig kitaláltunk valami jobbat rájuk.” (Barbara Liskov, MIT)

„Ha én e-mailezhetek, terroristák is e-mailezhetnek. A mai titkosítás mellett büntetlenül kommunikálhatnak. A szólásszabadság és a magánszféra sérthetetlenségének anélküli megőrzése a kihívás, hogy komoly lehetőséget adjunk bűnözők kezébe. Csomó új erkölcsi és filozófiai kérdés merül ezzel kapcsolatban. Megoldásuk érdekében a kormányok megsértik személyes szabadságjogainkat.” (Raj Reddy, CMU Robotika Intézet)

„Programozásból éltem, úgyhogy értékelem, milyen nehéz jó szoftvert fejleszteni. Például egy táblázatban lévő hibának is nagyon komoly következményei lehetnek. Hibákon keresztül a dolgok internetének eszközei is kontrollálhatók. A szoftvertől függünk, ha helyesen akarjuk kezelni az eszközöket. Ha nem, leéghet a ház vagy szakadékba rohanhat az autó. Nem gyilkos robotok, hanem a nem elvárt módon működő szoftverrel irányított tárgyak a veszély. A szoftvert száz év múlva is kellene kezelni, különben teljesen elavulnak a ma digitálisan lementett fényképek, dokumentumok és más tartalmak. Részben a törvényszerűen idejétmúlt hardvert a számítási felhőben emuláló virtuális gépek lesznek a megoldás. De más problémákat, a szellemi tulajdonjogok és az anyagok hosszútávú megőrzését támogató üzleti modellek kérdését is meg kell oldani.” (Vint Cerf, Google)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés