Gyerekeket szórakoztat a robot

2016. október 3. 11:30

Ananya Bhattacharya
Quartz
A 3 és 8 év közötti gyerekeknek szánt robottárs szórakoztatópartner, kitölti üres óráit, viszont se szülőt, se bébiszittert, se tanárt nem helyettesít.

„Az iPal órák hosszat képes folyamatosan szórakoztatni gyerekeket. A háromláb magas, tágra nyílt szemű, dolgos ujjakkal, mellén érintőképernyős tablettel felszerelt robot a kaliforniai San Joseban rendezett éves robotikai eseményen mutatta be bébiszitteri talentumát. Eleve úgy tervezték, hogy gyerekek géptársa legyen: beszél hozzájuk, megválaszolja az olyan kérdéseket, hogy »miért meleg a nap?«, dalokkal, tánccal és játékokkal, például kő-papír-ollóval szórakoztatja őket.

Jiping Wang, az iPalt fejlesztő Avatar Mind alapítója elmondta, hogy a gép órákig képes felnőttek felügyelete nélkül 3 és 8 év közötti gyerekekkel foglalkozni, és ideális megoldás a gyerekek és a szülők hazatérése közti idő kitöltésére.

Madeline Duva Avatar Mind tanácsadó egyértelműsített: »nem helyettesítheti a bébiszittert.« De azt is hozzáfűzte, hogy az interaktivitásban messze mögötte kullogó iPad-féle eszközöknél jobb arra a rövid időre, amíg esetleg mosogatószerért el kell ugranunk otthonról. Boldog, ha a gyerek boldog, és felvidítja, ha szomorú.

Viszont senki ne keverje össze szülővel, bébiszitterrel, tanárral. Gyerekek kulturális értékeinek fejlődéséhez, moralitásérzékük kialakulásához, társadalmilag elfogadott viselkedésminták integrálásához mindenképpen emberi szerepmodell kell. Robotok még nem rendelkeznek ezekkel az adottságokkal.

A robot lényegében megszépített gyerekmonitorként funkcionál, és talán ezért a leghasznosabb. Nemcsak leköti a gyereket, hanem a szülőknek is lehetővé teszi csemetéik távoli figyelését, és az Android alkalmazásokkal futó tablet jóvoltából videobeszélgetést is folytathatnak velük. Ha megfelelő lencsével látják el, speciális szükségletű gyerekekkel és idős személyekkel foglalkozó ápolóknak is segíthet a jövőben. Olyankor lehet szükség rá, amikor az ápolók fizikailag nem tudnak jelen lenni.

Kínában már gyártják, év végéig forgalmazzák is, áráról viszont még nincs infó. A fejlesztők bizakodnak, hogy jövőre az amerikai piacon is bevezetik.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés