A Google másik Apple-lé akar válni a Pixellel

2016. október 5. 8:30

Vlad Savov
The Verge
A Google saját telefonjaival, a Pixellel és a Pixel XL-lel a szoftver mellett a hardvert is kontrollálni fogja. Így lesz belőle második Apple, de ideje volt.

„A Google megpróbálja eladni fizikai kütyük és csecsebecsék sokaságát szoftverek és szolgáltatások digitális birodalmába integráló látomását. Pont úgy, mint az Apple.

Apple-lel való versengése mindig aszimmetrikus volt, mert a másik kaliforniai cég ellenőrzés alatt tudta tartani és finomhangolni világhódító iPhone-jai és iPad-jei hardverét és operációs rendszerét. Az Android-alternatíva, bármenyire is próbálja tökéletesíteni a Google, egyszerűen azért nem vetekedhet az iPhone csiszoltságával, koherenciájával és kifinomultságával, mert nem tartja kézben az azt futtató készülékeket. Most viszont ugyanúgy telefongyártóvá akar válni, mint amennyire szoftverszolgáltató.

A »made by Google« és a »phone by Google« üzenetek köré épült marketingkampány a lényegében hobbiszintű Nexus program elhagyása egy komolyabb és integráltabb hosszútávú mobilstratégia kedvéért. A hardver plusz szoftver megközelítés első és legprominensebb haszonélvezője a minden bizonnyal a (majdnem azonos specifikációjú) Pixel és Pixel XL telefonokkal legélvezetesebb Daydream virtuálisvalóság-platform lesz.

A szinergia kifejezés romlott termék a techvilágban, annyi balvégzetű egyesülés ugrik be a szó hallatán: AOL Time Warner, Palm és HP, eBay, PayPal és Skype – egyikből sem lett tényleges szinergia. Ennek ellenére az összes modern techsiker szinergián alapul: az Apple App Store-ja az iPhone-on, amire fejlesztők és játéktervezők írnak alkalmazásokat. A Google pedig igyekszik a világ második Apple-jévé válni. Az Androidot futtató hardver feletti kontrollal lemásolhatja az Apple szoftvert és hardvert szinkronizáló, egymást kiegészítő és támogató példáját, és megbízható platformot kínálhat a fejlesztőknek is.

A Google átfogó Android-stratégiája nem fog megváltozni, viszont a cég most már saját készülékeiért is felelős, megpróbálja biztosítani a prémium Android-vonalat, és magához vonzani az eddigi hiányzókat: az Android appok fejlesztését és a Google hirdetési üzletét egyaránt ösztönző költekező kedvű felhasználókat. A kétágú megközelítés nagyjából a Microsoft Windowsának és Surface-nek tükörképe.

Az összes szoftverfejlesztő és szolgáltató cég úgy tűnik megértette a »ver-eit« (wares – a szerk.) futtató eszközök feletti kontroll szinergetikus előnyeit. Az otthon automatizálásában fontos szereplő Amazon képes volt fizikai termékekkel összekapcsolni intelligens technológiáját. A saját telefont és más hardvereket, köztük az Amazon Echo riválisát, a Home hangszórót fejlesztő Google is ezt az utat járja. A Google ökoszisztémájának erejét ugyan közismert számítási felhője adja, viszont ezek a fizikai eszközök jelenítik meg, a felhasználók velük folytatnak közvetlen interakciókat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés