Kvantumszámítógépek vetélytársán dolgozik a Fujitsu

2016. október 28. 7:30
Kvantumszámítógépek teljesítményével vetekedhet a japán cég fejlesztési stádiumban lévő komputer-architektúrája.

A Fujitsu Laborok és a Toronto Egyetem kutatói az úgynevezett kombinatorikus optimalizálás problémáját kezelő számítógép-architektúrát fejlesztenek. A hagyományos félvezető-technológiát rugalmas áramkör-konfigurációkkal keverő architektúra lehetővé teszi, hogy a majdani gép problémák szélesebb skáláját kezelje, mint a mai legfejlettebb kvantumkomputer rendszerek.

Egyes döntéseknek a legkedvezőbb paramétersorokon kell alapulniuk, amelyeket irdatlan mennyiségű lehetséges kombináció közül kell megtalálni. Ezeknél az optimalizálási problémáknál, amikor az elemek száma egyre csak emelkedik, a kombinációs lehetőségek száma exponenciálisan nő. A gyakorlati hasznosuláshoz szükséges gyors problémamegoldás a számítási teljesítmény masszív növelésével érhető el.

Kvantumszámítógépek fizikai jelenségeken alapuló megoldást adnak ezekre a problématípusokra, viszont az így kezelhető problémakör erősen korlátozott. A Fujitsu többféle számítási áramköre párhuzamosan futva optimalizálna, amivel a probléma mérete és a feldolgozási sebesség is skálázható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában