Az USA kész meghackelni Oroszországot, ha az beavatkozik a választásba

2016. november 7. 11:30

Jon Fingas
Engadget
Mi történik, ha orosz hackerek jelentős mértékben befolyásolják az amerikai elnökválasztást, hogyan reagál rá az USA?

„Amerikai hivatalnokok attól tartanak, hogy az elnökválasztást befolyásoló állítólagos orosz próbálkozások magára a választásra is kiterjedhetnek, amit csírájában meg akarnak akadályozni. Vezető hírszerzési forrás elmondta az NBC Newsnak, hogy a választást jelentős mértékben megzavaró egyértelmű támadás esetén az USA cyberhadviselési ügynökei készen állnak az orosz kritikus infrastruktúra (közte az irányítórendszerek, elektromos és telekom hálózat) meghackelésére. Az USA nem számít ilyen léptékű behatolásra, az üzenet viszont egyértelmű: komoly károkat okozhatunk, ha a demokratikus folyamatunkba ártjátok magatokat.

Nem tudjuk biztosan, hogy az Egyesült Államok mekkora támadókapacitással rendelkezik jelenleg. Orosz hackerek eltántorításáért az ország aligha bízza magát egy-egy jól időzített média kiszivárogtatásra (feltéve, ha megalapozott). Az amerikai kormány „hátsó csatornán” állítólag figyelmeztette Oroszországot. Nem ez lenne az USA első rodeója – az ISIS ellen indít online támadásokat, és az amerikai hírszerző ügynökségek számára nem elképzelhetetlen, hogy hozzáférjenek országok teljes telekom hálózatához. Más szavakkal fogalmazva: saját károdon tapasztalod meg, ha alábecsülöd a megtorló potenciált.

A legsürgetőbb félelem, hogy Oroszország a határok átlépése nélkül próbál megtenni minden lehetségest. Az állítólag orosz kémeket fedő Guccifer 2.0 és mások hamis kiszivárogtatások és a szavazásra vonatkozó álinformációk elhintésével próbálkozhatnak a választás utolsó pillanatban történő befolyásolásával. Ez pedig nehezen megállítható. Bárki könnyen összehoz egy ideiglenes közösségimédia-fiókot, és pár napon keresztül hamis információt sugároz róla. Szélsőségesen agresszív lépés lenne ilyen hamisítási botrányért hacker-kampányt indítani. Legvalószínűbb, hogy az amerikai vezetés tűkön ül az utolsó megszámolt szavazatig… És talán utána is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez olyan mint a gleiwitzi incidens,vagyis Lengyelország kezdte a háborút.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés