Robottank is harcol Moszulban az Iszlám Állam ellen

2016. november 7. 14:30
Két bagdadi testvér által fejlesztett távirányított fegyveres harci jármű is részt vesz Moszul ostromában.

Az Irak egyik legnagyobb városa, Moszul visszafoglalásáért megindult csatában a sokezer kormánykatona, terrorellenes elitalakulatok, kemény harcokban edződött kurd pesmergák, és az amerikai légi támogatás mellett az Iszlám Állam harcosainak egészen különleges ellenséggel, két bagdadi testvér által fejlesztett távirányított harci járművel is meg kell küzdeniük.

A 12,7 milliméteres löveggel és oldalán 70 milliméteres rakétákkal felszerelt Al-Robot névre hallgató négykerekű páncélos jármű sokkal kisebb egy Humvee-nél vagy egy tanknál. A központi fegyver hő-képalkotó kamerája teszi lehetővé Al-Robot éjszakai használatát. Beszámolók alapján első alkalommal november 1-én vetette be az iraki hadsereg.

Három főbb feladatra használják: éjszakai vadászküldetésekre, nappali harcra és bármely szükségét érző csapatrész kisegítésére bármely időpontban.

Működtetéséhez két operátor kell: az egyik a vezetésért felel, a másik a fegyver irányítórendszerét működteti. A fegyver hordtávolságáról egyelőre nincs pontos információ.


A jármű újabb modelljeihez fegyverstabilizáló forgatótornyot építenek, valamint a hőkamerát is frissítik.
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés