3D nyomtatás: a következő ipari forradalom

2016. december 1. 11:30

Christopher Barnatt
3ders.org
A negyedik ipari forradalomban 3D nyomtatás, bionyomtatás, szintetikus biológia és nanotechnológia 2.0 egyesülnek gyártási folyamatokban.

„A bionyomtatásnak messze az orvosi közegen túl is lesznek alkalmazásai. A digitális gyártás közelgő forradalma technológiák összekeveredésével jár, és a réteges 3D nyomtatás csak egy közülük. Ide fog tartozni a szerves és szervetlen anyagok molekuláris összeszerelése is, és ezért olyan fontos a bionyomtatás.

Ha műanyagot vagy fémet nyomtatunk, ugyan kellenek utómunkálatok, de a végső változat majdnem ugyanaz, mint ahogy kijött a printerből. Viszont ha élő sejteket nyomtatunk, az organikus ön-összeszerelő folyamat folytatódik a printelés után, a nyomtatott sejtek saját biológiájuk parancsa szerint állnak egybe, rendeződnek át. Bonyolult szerveknél nem kell rétegenként printelni minden hajszáleret, mert a print után organikusan összeállnak az élő anyagban.

Egy-két évtized múlva sokféle dolgot fogunk nyomtatni szintetikus, ön-összeszerelő anyagokból. Évezredek óta állítunk elő termékeket egykor élő, de megmunkálásukkor halott dolgokból, például fából és bőrből, úgyhogy van gyakorlatunk az organikus ön-összeszerelés tárggyá alakításában. A rétegről rétegre gyártás és a szintetikus biológia, valamint a nanotech 2.0 fejlesztéseinek összekombinálásával egy sereg izgalmas eljárást találunk CAD (számítógéppel generált) tervek fizikai dolgokká formálására.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig ez lesz. Tárgyakat, nagyokat is ( ház, autó ), már tudnak nyomtatni.
Erre tényleg fel kéne készülni tecnikailag, oktatásban..........stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés