Elérte már a dolgok internete a megjósolt szintet?

2016. december 2. 8:30

Sheheryar Ahmed Khan
Huffington Post
Hiába a sok optimista jóslat, egyelőre csak okostelefonok és okosórák képviselik a dolgok interneteként leírt technológiacsaládot. A különféle rendszerek nem kapcsolódnak össze. Az IoT, ahogy elképzeljük, egyszerűen nincs még itt.

„Évek óta mondogatják, hogy mindjárt jön a dolgok internete (IoT), és forradalmasítja a bolygót. Az elméletet évtizedekkel ezelőtt kidolgozták, lásd Vissza a jövőbe vagy a Vasember, de kristálytisztán sehol nem valósították meg. Pedig elterjedését az évtized közepére jósolták, de a prognózis sajnos nem vált valóra.

Technikailag csak az okostelefonok és okosórák sorolhatók a dolgok internete címkébe. Mást, egymással kommunikáló eszközöket vártunk: az ébresztőórára elindul a kávéfőző, és mire kiérünk a konyhába, kávézhatunk is, vagy zuhany után útra készen vár a kocsi, munkából hazajövet pedig azonnal kigyúlnak az otthoni fények.

Egyetlen technológia sem képes mindezekre pont így együtt. A dolgok interneteként definiált gigászi piac az összes viselhető cuccal, önvezető autókkal, okos otthonnal, irodával stb. egyszerűen nem létezik. Pedig vannak alaptechnológiák eredményezte változások: olcsóbb és erősebb a hardver, kb. minden mindenhez kapcsolódik, és itt a felhőszámítás is. Viszont nincs dolgok internetének nevezhető homogén alkalmazássor, csak sok-sok különféle alkalmazások sora, amelyeket ugyanaz a trend mozgat, de külön-külön működnek.

Eddig csak hackerek vagy titkosszolgálatok tudtak különféle IoT-eszközöket közös nevezőre hozni, meg is lett a kétes eredménye… Talán az ő példájukból kellene kiindulni, és változatos területeken tevékeny techcégek, például a Tesla és a Samsung együttműködve végre az IoT alapján funkcionáló, összekapcsolható dolgokból álló rendszert alkotnának. Valószínűtlen, de nem lehetetlen. Minél előbb bővítjük a kommunikációt, annál előbb tágul ki a világ.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés