Kiterjesztzett valóság a fantomfájdalmak megszüntetésére

2016. december 7. 11:30
Kiterjesztett valóságban, gépi tanuláson alapuló mesterségesintelligencia-algoritmussal jelentősen csökkenthető az amputált végtagok kiváltotta fantomfájdalom.

Max Ortiz Catalan, a Chalmers Műszaki Egyetem kutatója olyan személyeken igyekszik segíteni, akiknek amputálták valamelyik végtagját. Fantomfájdalmaikat akarja megszüntetni, de legalábbis enyhíteni.

Az általa kifejlesztett új módszer a gépi tanuláson és a kiterjesztett valóságon alapul. Bőrre helyezett elektródák "veszik" az izmok jelzéseit, amelyeket mesterségesintelligencia-algoritmusok alakítanák át valósidejű mozdulatokká a virtuális karon.

A páciens látja magát egy képernyőn. Egészen pontosan a virtuális kart látja, amelyet ugyanúgy irányíthat, mint a biológiai végtagot. Több mint egy tucat személyt teszteltek, és a fantomfájdalmak mintegy 50 százalékkal csökkentek.

A virtuális megjelenítéssel az agynak a karok mozgását irányító, a műtét után kevésbé aktív részei ismét aktiválódnak, és talán ezért csökkent a fantomfájdalom.

Ortiz Catalan azért is tartja bíztatónak az eredményeket, mert a páciensek korábban négy gyógymódot is megpróbáltak, és egyik sem vált be. Ráadásul a fájdalom tovább csökkenthető.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés