Folyékony fénnyel lesz gyorsabb az adattovábbítás?

2016. december 14. 14:30
Ha nemcsak extrém alacsony hőmérsékleten, hanem normális körülmények között is beválik, folyékony fényt használó új módszerrel jelentősen felgyorsítható az adattovábbítás.

Szinte az összes mai rendszer működésének az adattovábbítás az alapja. Sokan próbálják különféle megoldásokkal elérni, hogy a lehető legkisebb részecskéket használják fel tároláshoz és továbbításhoz.

A Cambridge Egyetem kutatói mexikói és görög kollégáikkal a folyamatot felgyorsító módszert azonosítottak. Pici elektrooptikai kapcsolójukkal (a világítórudakban lévő folyadékhoz hasonló) folyékony fényt hoztak létre, amin módosítani is tudnak.

„Elérjük a tranzisztorok alsó mérethatárát, és a folyékony fényen alapuló elektronika lehet az egyik hatékony megoldás” – nyilatkozta a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője, Hamid Ohadi.

A mostani adattovábbítás elektromosság és száloptika kombinációjával valósul meg. Kezdeti fázisban a félvezető chipek elektromos töltését használják információfeldolgozáshoz. Ezt követően optikai kábelek segítségével külön vonalon, fénnyel továbbítják a feldolgozott információt. Az elektromosságot az optikai kábel előtt alakítják fénnyé.

Ezt a folyamatot gyorsítaná fel a Cambridge Egyetem. Kulcsa az elektro-optikai átalakítás idejét lerövidítő hibrid részecske, az úgynevezett polariton. Sok polaritont egymástól egyenlő távolságra helyeztek el, és elérték, hogy a folyékony fény az óra járásával és azzal ellentétesen is terjedjen. A polariton-kapcsoló ugyanis egyetlen parányi eszközben egyesíti az elektronika és optika legjobb tulajdonságait, így éri el, hogy minimális energiafelhasználás mellett is rendkívül gyorsan terjedjen a fény.

A kísérletet extrém alacsony hőmérsékleten, -100 fok alatt kivitelezték, de a kutatók szerint hasonló eredmény érhető el szobahőmérsékleten is.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés