Hogyan kerüljük el a mobilhálózati torlódásokat?

2016. december 16. 11:30
A sorbanállás problémájának megoldására talált ki egyetemes módszert egy orosz kutatócsoport.

Az oroszországi Tomszki Állami Egyetem (TSU) kutatói egyetemes matematikai megközelítést dolgoztak ki a sorbanállásra. A módszerrel a beérkező információfolyam feldolgozásának leghatékonyabb műveletei számíthatók ki. Bolti és banki sorok, mobilkommunikációs torlódások szüntethetők meg vele.

Anatolij Nazarov professzor és munkatársai évek óta fejlesztenek modelleket és eljárásokat szolgáltatórendszerek racionális szerkezetéhez. Ezeket a problémákat általában úgy oldják meg, hogy minden egyes esetre írnak egy programot. A TSU kutatói viszont a sorbanálláshoz kapcsolódó sok-sok problémára alkalmazható egyetemes módszert dolgoztak ki.

„A számításokhoz egyetemes formulát alakítottunk ki: elég behelyettesíteni a változók speciális paramétereit, mint például szerverek, tornyok, kommunikációs csatornák stb. számát, és megvan, hogy a rendszer milyen körülmények között működik gördülékenyen” – magyarázza Nazarov, hozzáfűzve, hogy a módszer különféle szolgáltatórendszerekre alkalmazható, és a működésükre vonatkozó előrejelzésekkel hatékony menedzselési döntések meghozásában segít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés