Autonóm csónakrajok az amerikai haditengerészetben

2016. december 20. 8:30
Ember nélküli autonóm csónakokból álló rajt fejleszt a U.S. Navy. A botok járőröznek, észreveszik az ismeretlen vízi járműveket, megállapítják róluk, hogy ártalmatlanok vagy kártékonyak.

Az amerikai haditengerészet kutatási hivatala (ONR) szoftver-, radar- és szenzortechnológia segítségével alakított ki felfújható kemény és más kicsi autonóm csónakokból álló rajt. Önálló csoportként járőröznek, az emberi beavatkozás pedig mindössze abból áll, hogy az operátor távolról felügyeli őket.

„A korábbi munkák értékes hajók autonóm védelmére összpontosítottak, most viszont a kikötőre fókuszáltunk” – nyilatkozta Luis Molina, az ONR katonai parancsnokhelyettese.

A cirkalmas nevű Vezérlő Architektúra Robotikus Ágensirányításra és Érzékelésre technológia olcsó komponensekből áll, ráadásul elég sokoldalú ahhoz, hogy a tengerészeket és tengerészgyalogosokat különféle küldetések kivitelezésében is támogassa.

Egy idei bemutatón az ember nélküli csónakoknak nyílt vízen, nagyobb területen kellett járőrözniük. Amikor ismeretlen hajó tűnt fel a rájuk bízott területen, a rajbotok közösen eldöntötték, melyik csónaknak kell megközelítenie, és megállapítani, hogy ártalmatlan vagy kártékony, majd kommunikálnia a raj többi tagjával, és esetleges támogatást kérni.

„A technológiával az ember nélküli U.S. Navy csónakok felül tudnak kerekedni az ellenségen” – összegez Molina.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés