Mark Zuckerberg személyes MI-asszisztenst fejlesztett

2016. december 21. 11:30
A Facebook-főnök mesterséges intelligenciája többek között kikapcsolja világítást, ellenőrzi a légkondit, zenéket játszik le.

Mark Zuckerberg január 3-án jelentette be a Facebookon, hogy idei legnagyobb kihívása egy munkáját segítő egyszerű mesterséges intelligencia fejlesztése lesz.

„Úgy képzeljék el, mint valamiféle Jarvist a Vasemberből” – írta.

Ígéretét beváltva, kész az Iron Man sorozat intelligens számítógépes asszisztensére emlékezve Jarvis névre hallgató gépsegéd.

A Messengerre hasonlító iOS appon futó Jarvis hangutasításra zenét játszik, ki- és bekapcsolja a világító- és biztonsági rendszert, fűtést, légkondicionálót, ilyen-olyan készülékeket, és még azt is látja, ki van az ajtóban.

„Több mesterségesintelligencia-technikát, köztük természetesnyelv-feldolgozást, beszéd-, arcfelismerést és megerősítéses tanulást használ. Az MI-építés előtt meg kellett írnom a különféle nyelveken beszélő, különféle protokollokat használó rendszereket összekötő kódot. Egyik-másikhoz visszafejtettem az alkalmazásfejlesztő felületeket (API-k), hogy egyáltalán tudjam, mikor adhatok a számítógépemről utasítást, hogy kapcsolja ki a világítást stb. Ráadásul a legtöbb berendezés még nem is kapcsolódik az internetre” – írta egy blogbejegyzésben a hang helyett tapasztalatai alapján szöveges utasításokban nagyobb fantáziát látó Zuckerberg.

Amikor teheti, az utóbbit választja.

Úgy látja, hogy közelebb járunk a valódi MI-hez, mint hinnénk. Az MI-k sokkal többre képesek, mint a legtöbb ember gondolja róluk: autót vezetnek, segítenek betegségek gyógyításában, bolygókat fedeznek fel, megértik a médiát.

„Mindegyiknek komoly hatása lesz a világra, miközben még mindig ki kellene találnunk, mi a valódi intelligencia” – elmélkedik.
 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyan nincs, hogy:

"Mark Zukkerberg vasárnap flexelt"
vagy
"MZ játszott a lányával, miután felásta a kertet"

Sima parasztvakítás ez, nem AI. Hangvezérelt otthon-automatizálás - de fogadjuk, hogy nem viszi ki hétfőn hajnalban a kukát az utcára, és nem cserél macskaalmot sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés