Párhuzamos intelligenciával az intelligens jövő felé

2016. december 24. 9:30
A mesterséges intelligencia többé már nem mesterséges, hanem fizikai rendszerekbe és a társadalomba integrálódva hoz majd döntéseket.

Fei-Yue Wang (Kínai Tudományos Akadémia) szerint a goprogram AlphaGo Lee Szedol felett aratott idei győzelme az intelligens technológiák új korának kezdete – véli.

„Az MI új korszaka a párhuzamos intelligencia, fizikai és virtuális valóság metszéspontja, amivel megváltozik a hagyományos MI-kép: kicsi, komplex törvények irányítanak masszív adatmennyiségeket, ahelyett, hogy egyetemes törvények vezérelnének apró adatrészeket” – véli Wang.

A gobajnokot nem számítógépes program, hanem a program mögötti összes ember és a rendszeren belüli masszív cyber-fizikai információ kombinációja győzte le. Ezzel be is igazolódik sok MI-szakértő véleménye, hogy a gépi intelligencia a számítások és interakciók folyamataiból alakul ki.

Wang stratégiát is javasol a párhuzamos intelligenciára, hogy hogyan lehet temérdek adatból kicsi mennyiségeket, big datából small datát, abból pedig speciális szabályokat generálni. Az MI-rendszerek többmillió számítási kísérletből tanulva, valódi fizikai rendszerekkel párhuzamosan cselekedve hoznának döntéseket.

„Az MI többé már nem mesterséges, hanem gépekbe, műtárgyakba és társadalmainkba integrálható valódi intelligenciává alakul” – összegez Wang.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés