Avatár ellenőrzi a bukaresti reptér utasait

2017. január 10. 11:30
Virtuális határőr ellenőrizheti reptereken és más határátkelőkön az érkező utasokat. Jelzi, ha gyanúsat észlel.

Az Arizona Egyetemen fejlesztett Automatizált virtuális ágens az igazság valósidejű megállapításához (Automated Virtual Agent for Truth Assessments in Real-Time, AVATAR) nemzetközi utasokat fogadó virtuális határőr. Kérdéseket tesz fel nekik, zácslócskával jelöli meg a gyanúsakat.

AVATAR a bukaresti Henri Coanda Nemzetközi Repülőtér egyik fülkéjében dolgozik. Rövid beszélgetéseket folytat érkező utasokkal, testbeszédüket és szóbeli válaszukat figyeli, azonosítja a további kivizsgálásra okot adó szokatlan viselkedésformákat.

Anyanyelvükön beszél az utazókhoz, országukkal kapcsolatos speciális kérdéseket tesz fel a viselkedés, fiziológia és a szóbeli válaszok mérése közben. Szűrőtechnológiája szárazföldi határátkelőkön, repülőtereken, fogolytáborokban és vízumot kiállító hivatalokban hasznosítható.

A helyszíni tesztekben román és uniós határbiztonsági szakértők, az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia hallgatói és több európai egyetem kutatói is részt vesznek.

„Örülünk, hogy az AVATAR valódi tesztforgatókönyvekben mérettetik meg, és láthatjuk, milyen interakciókat folytatnak vele repülőtéri környezetben” – nyilatkozta Jay Nunamaker, az Arizona Egyetem Határbiztonság és Bevándorlás Nemzeti Központjának igazgatója.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés