Titokzatos Facebook-csapat elmeolvasó technológiát fejleszt

2017. január 13. 14:30
Telepatikus hardveren dolgozhat a Facebook rejtélyes Building 8 csoportja. Állásajánlataik viszont árulkodók.

Valósággá válhat Mark Zuckerberg egyik vágya, hogy ilyen-olyan gépek lehetővé teszik emberek agyhullámokkal történő kommunikációját. Tavaly egy titkos Facebook hardvercsoport elmeolvasásra vagy telepátiára emlékeztető agy-számítógép interfész (BCI) technológiát fejlesztett, most pedig ugyanaz a Building 8 csoport több Facebook-állásajánlata szól „neurális képalkotással, elektrofiziológiai adatokkal a jövő kommunikációs platformját” létrehozó hardverprojektről. Az ajánlatokban kétéves időszakra keresnek jelentkezőket.

A Facebook nem kommentálta egyiket sem, Zuckerberg egy 2015-ös bejegyzése viszont arra utal, hogy a cég aggyal irányított telepatikus kommunikációs eszközfélét fejleszthet.

Többek között „új nem-invázív neurális képalkotó” és „valóságszerű immerzív tapintásalapú élményt” fejlesztő mérnököket keresnek. Neurális képalkotással leszkennelhető és jobban megérthető, hogy mi történik az emberi agyban, a haptikus technológiák pedig az érintést szimulálják.

Egyelőre bizonytalan, milyen technológiával érhető el a cél. Régebben fejpántot pakoltak tele egyes agyi jeleket mérő speciális érzékelőkkel, és nem kizárt, hogy a Facebook megközelítése is hasonló. Termékre viszont ne mostanában számítsunk, de ha elkészül, óriási lépés lehet a közösségi médiában, és a Facebookot még inkább a tudomány és a technológia élharcosai közé repíti.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És?
Kötelező lesz a Face használat? Lesznek "gondolatolvasó" programok is?

Működik a "vegykonyha".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés