Miért volt 2016 valójában a remény éve?

2017. január 16. 8:30

Ariel Conn
Future of Life
2016-ra ugyan pocsék évként emlékezünk, egyes vívmányok, különösen a mesterséges intelligencia térnyerése viszont bizakodásra adnak okot.

„Háborúktól a politikáig és hírességek haláláig mindenki talált valami rühellnivalót 2016-ban, pedig a hírfolyamok mögött pár tényleg érdekfeszítő történet is meglapult. És egyik-másik még reményt is ad a jövőre nézve.

Az MI köré szövődő félelmek ellenére 2016 arra emlékeztetett, hogy ha okosan kezeljük, az MI segíti az emberiség boldogulását. A legtöbb ígéretes, remélhetőleg azonnali áttörés és bejelentés az egészségügyhöz kapcsolódott. A DeepMind egyik új részlege ezzel fog foglalkozni, MIT-s kutatók a gyógyszertervezésben látnak komoly MI-potenciált, a Harvard Business Review pedig MI-vel javított kórházakról írt. A Microsoft a rákkutatásban használna mesterséges intelligenciát.

Mások társadalmi problémák, például a globális szegénység vagy a nemek közti egyenlőtlenségek megoldásához alkalmaznák. Még a Fehér Ház is tartott négy MI-szimpóziumot, beszámolójuk főként a gazdaság automatizálásáról szólt, de az MI-biztonságra is odafigyelnek.

És persze a gogyőztes AlphaGo… Továbbá a laboratóriumokon túli praktikus és előnyös alkalmazások, a környezetszennyezés és a klímaváltozás problémáinak kezelése, például Mi prognosztizálja a kínai szennyezettség-szintet, a DeepMind programja segíti a Google hűtőrendszerét stb.

Ha már klímaváltozás, ott volt a párizsi klímaegyezmény. Vagy a designer bébik miatt rettegett biotechnológia, holott egyes vívmányai, így a továbbfejlesztett CRISPR génszerkesztő és más géntechnológiák milliók életét mentheti meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés