Kína komolyan hozzájárulhat a kvantumszámítások fejlődéséhez

2017. január 31. 11:30
Kínában ugyan komoly kvantumszámítási kutatásfejlesztés folyik, de a probléma, hogy főként az állami, és nem a vállalati szektorban.

A kínai kvantumszámítások felveszik a versenyt a többi technológiai nagyhatalommal, a kutatók szakértelme viszont még nincs azon a szinten, mint nyugati kollégáiké.

Andrew Chi-Chi Yao professzor (Tsinghua Egyetem) szerint az ország előbb-utóbb világvezető lehet a szakterületi innovációban, ami a gazdasági növekedés fenntartásáért is létfontosságú lenne. De azt is hozzáfűzte, hogy a kínai piac, a vállalati kutatás nem elég kiterjedt, nem elég mély.

Ráadásul a kvantumszámítási projektek döntő többsége még mindig állami, a közszféra jegyzi őket. Egyik ok, hogy a helyi vállalatok nem kapnak olyan k+f támogatást, mint például az amerikaiak. Emellett az amerikai cégek sokéves gyakorlattal rendelkeznek, csábítóbbak tehetséges kutatók számára. Nagyobbak a lehetőségeik, könnyebben azonosítják a következő 20 év technológiai hajtóerőit.

Yao szerint a kínai cégek nem érik el az óhajtott tehetségeket, a vezető szerepet pedig kifejezetten nehéz lesz elérniük, holott a kvantumszámítások nagyon fontosak lesznek a jövőben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés