Libratus, a póker MI szétverte négy humán ellenfelét

2017. február 1. 8:30

Chris Velazco
Engadget
A mesterséges intelligencia pókerben is legyőzte az embert. Még csak szoros sem volt. A nem-teljes információ megfelelő kezelése volt a kulcs.

„A Libratus nevű mesterséges intelligencia túljárt világklasszis pókeresek agyán, és az emberiség négy képviselője egy balsorsú stratégiaváltás után vereséget szenvedett a Carnegie Mellon Egyetem programjától a többhetes Texas Hold’em versenyen.

Tuomas Sandholm fejlesztő mérföldkőről beszél. Felhívta a figyelmet, hogy a nem-teljes információ alapján történő stratégiai döntéshozásban a legjobb MI képességei már meghaladják a legintelligensebb emberekét.

A »nem-teljes információ« a két kulcsszó. Libratust és az őt futtató brutálisan erős számítógépeket nem kifejezetten pókerdiadalra fejlesztették. Lényegében algoritmussorozatból áll, amely az adott helyzet szabályait és megkötéseit interpretálja, majd stratégiát dolgoz ki arra az esetre, amikor ő nem tudja azt, amit a másik fél tud.

Ha jól megfigyeljük a sakkot és a gót, viszonylag könnyen megértjük a játék világát, hogyan alakulnak ki egyedi pozíciók a táblán. A Hold’emet ennyire soha nem értjük meg, ezért különleges MI-kutatók számára.

Kíváncsian vártuk, hogy két rivális fejlesztőcsoport, az Alberta Egyetem és egy cseh iskola hogyan reagál a hírre. Úgy hogy állításuk szerint az albertai DeepStack MI volt a csúcskategóriás humán pókereseket először legyőző program. A játékosok személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés