Több mint 2 ezer nyomtatott kakassal ünnepli Boston a kínai Új Évet

2017. február 1. 11:30

Művészet, technológia és kínai kultúra találkozását szemléltető 3D nyomtatás projekttel ünnepli egy bostoni park a Kakas Évét.

A bostoni Rose Kennedy Greenway park Chris Templeman művész-mérnök különleges 3D nyomtatás projektjével („Csináld és fogd”), több mint 2 ezer printelt műanyagkakassal ünnepli a kínai Új Évet. A kakas január 28-án megkezdődött teljes évében a printer időről időre nyomtat, 3-4 óránként készül el egy nyomat. A művészet, technológia és kínai kultúra találkozását szemléltető kicsi darabok printelésére programozott gépet nyolc láb magas átlátszó polikarbonát doboz veszi körbe.

Ha a látogató jókor jár jó helyen, hazaviheti a nyomatot. Ha nem, kivárhatja a következőt…

A Bostoni Képzőművészeti Múzeum egyik kínai porcelánfigurájáról készült 3D modellt használják minden egyes nyomtatáshoz. A PLA-műanyag kakas és az eredeti darab közötti különbséggel Templeman a gyártás demokratizálódását, a technológiához való egyre szélesebb körű hozzáférést szemlélteti: „a projekthez használt technológiákkal, mint a 3D nyomtatással bárki előállíthat korábban csak gazdag vállalatok kiváltságának számító tárgyakat. A 3D printer ugyanúgy demokratizálja a gyártást, mint ahogy a számítógép és az internet demokratizálta az információt.”

A bejegyzés trackback címe: https://digit.mandiner.hu/trackback/28185