Teljesen lebénult betegek kommunikáltak kutatókkal

2017. február 6. 8:30
Különleges agy-számítógép interfészen, speciális sapkán keresztül válaszoltak eldöntendő kérdésekre teljesen lebénult betegek.

Az Egyesült Királyságban teljesen lebénult, beszélni is képtelen betegek fájdalmas beavatkozás nélkül (nem-invázív) fejre rögzíthető agy-számítógép interfészen (BCI) keresztül kommunikáltak kutatókkal.

Az eredeti kutatásban négy gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózisos (ALS) beteget vizsgáltak, akik egyetlen testrészüket, sőt még a szemüket sem tudják mozgatni. (Az ALS lényege, hogy a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, végül elsorvadnak.)

A BCI-sapkával viszont a válaszon gondolkozva, igennel és nemmel feleltek olyan kérdésekre, amelyekre előre lehetett tudni a választ. A szoftver ezek alapján megtanulja mindegyik beteg pozitív és negatív válasszal kapcsolatos agytevékenység-mintáit. Egyelőre 70 százalékos pontossággal felelték meg a kérdéseket.

Egy héten keresztül arról faggatták őket, hogy boldogok-e, és mind következetesen igent mondott.

Az agy véroxigén-szintjét és elektromos aktivitását mérő technikához közeli infravörös színképelemzést és elektroenkefalográfiát (EEG) használnak. A kutatók további fejlesztéseket terveznek.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még ha csak hebehurgya lenne...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában