Egyes szakértők szerint az algoritmusok többet árthatnak, mint használnak

2017. február 13. 8:30
Az algoritmusok idővel akár az embert is kihagyhatják az adatfeldolgozásból.

Egyes tech-szakemberek szerint a modern adatelemző rendszerek alapjait képező matematikai algoritmusok inkább veszélyesek, mint hasznosak az egyén és a társadalom számára. Egy friss Pew-felmérés 1300 szakértőjének mintegy harmada látja így.

Nagyon komoly társadalmi következményekkel járhat, ha egy döntéshozó algoritmus az embereket inputként, és nem gondolkozó, érző, változó lényekként kezeli. Ez a modell logikavezérelt törékeny társadalom felé visz, és a technológia fejlődésével, algoritmust író algoritmusokkal az embert akár ki is hagyhatják az egészből, végső soron robotok dönthetnek.

Justine Reich, az MIT Tanulási Rendszer Laboratóriumának igazgatója szerint a technológiai munkaerő hiánya felerősítheti az algoritmusokba kódolt faji, nemi és más előítéleteket.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. - Az a helyzet, hogy a mesterséges intelligencia, a heurisztikus tanulóalgoritmusok, nagyjából azokkal a mintafelismerési módszerekkel dolgoznak, amelyeket az ember és a fejlettebb állatfajok is követnek a túlélésük érdekében, és amelyeket egyes ideológiák előítéletnek szoktak bélyegezni.- Érdekes, hogy az előítéletellenes harc bajnokainak még nem jutott eszébe felemelni a szavukat az ellen, amikor a piac előítéletesen, rasszista módon áraz be árukat, például ingatlanokat.
Tényleg van olyan, hogy algoritmusok írnak algoritmusokat, de a lánc végén mindig van egy olyan algoritmus, amelyet már ember írt. Úgyhogy ne ködösítsünk, ha kérhetem.

"végső soron robotok dönthetnek."

Amióta léteznek ideológiák, azóta biorobotok döntenek.
A csúcson meg ül pár mindentől elrugaszkodott idióta, akik játékszernek tekintik az emberiséget.
Ahol a tömegnek fontosabb pár tucc-tucc zenész meg idióta celeb, mint egy szakmunkás, ott kiérdemelt juss a szegénység és a háború.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés