Hogyan gondolkozik Elon Musk?

2017. február 13. 11:15
Ha valamit megértünk, automatikusan emlékezni is fogunk rá. Részletek helyett mindig célszerűbb az alapokkal kezdeni.

Elon Musk gondolkodási stratégiája az amerikai elméleti fizikus és a 20. század egyik legnagyobb hatású elméje, Richard Feynman (1918-1988) „első alapelvekként” ismert technikáján alapul: „ne próbáljunk emlékezni valamire, hanem próbáljuk megérteni, és ha megértjük, automatikusan emlékezni is fogunk rá.”

Hiába tűnik egyszerűnek, rengetegen másként cselekszenek: temérdek információt és tényt zsúfolnak az agyukba. Musk számára azonban az a fontos, hogy a tudást egyfajta szemantikus faként lássuk, ahol az alapelvek megértése a legfontosabb. A fa esetében kezdjük a törzsekkel és a nagy ágakkal, lombozattal, és csak utána menjünk a levelek, részletek, mindazon részek felé, amelyekre már semmit sem lehet tenni.

Bármely témánál a legalapvetőbb elvvel kezdi, és nem szedi szét kisebb darabokra. Például minden A más, de lényegében ugyanaz, tehát emlékszik az első alapelvre. Ha az első alapelvre emlékezünk, a belőle kinövő összes dologra is emlékezni fogunk.

Emlékezés és tanulás kéz a kézben jár. Ha jók vagyunk a tanulásban, akkor az emlékezéssel sincs gondunk. És ez fordítva is így van.

Kérdezzük meg, hogy „mire emlékeztet ez?” Vagy: „miért emlékeztet arra?”

A technika nem korlátozódik a fizikára, Musk például saját techcégeire is alkalmazza.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés