Bill Gates: adózzon a robot, ha elveszi a munkád!

2017. február 21. 8:30
Az egykori Microsoft-vezér javaslata, hogy ha egy robot elveszi egy ember munkáját, adózzon is utána. A robotadót az új állástalanok átképzésére, munkahelyteremtésre, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére kellene költeni.

A növekvő mértékű automatizációval, szaporodó és egyre hatékonyabb mesterségesintelligencia-szoftverekkel és robotokkal megváltozik a munka világa. Az egymástól elválaszthatatlan folyamatok 10-15 év múlva eredményezhetnek korábban soha nem látott léptékű változásokat, de a változások szelét máris érezzük. A prognosztizált áttörés, a robotforradalom társadalmi-gazdasági hatásaiban, informatikatörténeti jelentőségében csak az 1990-es évek PC-forradalmához lesz hasonlítható.

Valószínűleg annál is elementárisabb lesz, ám ellentétben a személyi számítógép és az internet elterjedésével, következményei sokkal jobban megosztják a társadalmat, a vesztesek és a magukat vesztesnek érzők száma nagyságrendekkel lesz több, mint a PC vagy egy évtizeddel később az internet esetében. Az átalakulás ezúttal nemcsak a fizikai vagy rendkívül nehéz és veszélyes körülmények között végzett munkát, hanem lényegében valamennyi ”sematizálható” és ismétlődő tevékenységet, köztük orvosi vagy ügyvédi rutinfeladatokat stb. érinteni fog.

A robotmunka nem új, évtizedek óta dolgoznak futószalag mellett, szerelnek össze járműveket, végeznek rutinszerű repetitív tevékenységeket; ezeken a területeken ki is szorították a humán munkaerőt. Az elöregedő Japánban ápoló- és társrobotok segédkeznek, Kínában már most sokmillió betanított munkás állását fenyegetik, gyakoriak az automatizálásra és az eufemisztikus „racionalizálásra” hivatkozó elbocsátások.

Minden előjel arra utal, hogy időben fel kell készülni a változásokra. Az infokom világ nagyágyúi is megszólaltak a témában, egyesek a rengeteg felszabaduló idő kreatív kihasználásáról áradoznak, Elon Musk a feltétel nélküli általános alapjövedelemben látja a megoldást.

A magát techno-optimistának valló Bill Gates egyedi javaslattal állt elő a Quartznak adott interjúban. Annyira kézenfekvő, hogy meglepő, miért nem jutott eddig egyetlen ismert szilícium-völgyi véleményformálónak az eszébe: a kormánynak meg kell adóztatnia emberek állását átvevő robotokat, pontosabban az őket alkalmazó cégeket.

Szilícium-völgyiek helyett európai törvényhozóknak ugrott be az ötlet. A tervezet beterjesztői robotikai fejlesztések és alkalmazások, köztük az önvezető autók etikai keretének kidolgozásához hozzácsapták az adót is. Február 16-án az iparág legnagyobb örömére az Európa Parlament 396 nemmel, 123 igennel és 85 tartózkodással elvetette a tervezetet.

Leállítaná az innovációt – érvelt a szakma.

Ha az amerikai döntéshozók egyszer elfogadnák Gates javaslatát, valószínűleg ugyanaz történne, mint eddig: a munkáltató adózna a bevétel után, és fizetné az egyéb járulékokat. A befolyó összegből az ideiglenesen lelassuló automatizáció által egyébként sem érintett, de emberhiánytól sújtott másfajta munkaköröket, oktatást stb. lehetne finanszírozni: idősgondozást, fogyatékkal élők felügyeletét, gyerekek iskoláztatását. Ezeken a területeken – a japán trend ellenére – még nagyon fontos a teljesen egyedi, gépekkel nem helyettesíthető emberi empátia és megértés, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó munkaerőre pedig mindig szükség lesz. A robotadót részben az új állástalanok ezirányú átképzésére kellene fordítani. A gépek produktívabbak lennének, és közben fizetnék az adót.

Gates szerint a cégek nem háborognának.

A kormánynak az üzleti világra hagyatkozás helyett aktív szerepet kellene játszani, társadalmi egyenlőtlenségeket csökkentő, az átmenetet proaktívan támogató programot kidolgozni a robotadóról, új állástalanok és alacsonyabb jövedelműek megsegítéséről. Ezt a feladatot, az újraelosztást kifejezetten az államnak, és nem vállalatoknak kell megoldani. Létfontosságú, hogy a kormány reagáljon a humán munkaerő gépekkel történő helyettesítésére. Ráadásul Gates úgy látja, hogy egy csomó területen (raktárak, takarítás, gépjárművezetés) nagyjából egyszerre következhet be a változás. Ha felkészülünk rá, és okosan kezeljük, a robotadóval jól jár a társadalom. Így tudjuk megakadályozni az innovációtól való eleve rossz félelmet. Ha félünk tőle, negatívan formálja a jövőt.

„Az adóztatás biztosan jobb kezelési mód, mintha egyszerűen csak megtiltanánk egyes elemeit” – magyarázza a Microsoft egykori társalapítója.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaja, kell is a pénz a segílyre a sok ingyenélő műveletlen szarnak, akinek annyi haszna sincs, hogy simán robotra cserélhető.

A szokásos marhaság, amit csak nyugdíjaskorú milliárdosok tudnak kitalálni. Minden technikai fejlesztés munkát vesz el valakitől, ez a célja. Bill Gates az egyik legunalmasabb, legérdektelenebb fazon a tech világban.

Inkább a nagy informatikai multik adóelkerülését kellene valahogy leállítani, mert például az ostoba EU-t évente sok tízmilliárd dollárral rövidítik meg "ügyes" trükkökkel.

"munkát vesz el"

Ez a prolihergelés eddig.

"munkaerőt szabadít fel"

Ez meg a valóság. Az ipari forradalom óta.

Néhány USA elemző szerint 30 év múlva a mai 20 dollár alatti órabérrel foglalkoztatottak nagy részének munkáját automatizálják. Gyakorlatilag erre az esetre adna valamiféle választ a "garantált alapbér", vagy a németek által bedobott ötlet a robotmunka adóztatásáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés