Földönkívüli életre készít fel a NASA két új intézete

2017. február 28. 14:30
Egyes tudósok szerint előbb-utóbb kimerítjük a Föld tartalékait, az emberiség egyetlen túlélési esélye a világűr gyarmatosítása. Erre az eshetőségre is próbál felkészíteni a NASA két új intézete.

A NASA a következő 5 évben 30 millió dollárból alapít és működtet az emberiség naprendszerünkön kívüli terjeszkedését célzó bioanyag- és biogyártás-technológiákat kidolgozó két Űrtechnológia Kutatóintézetet (STRI). A munkába felsőoktatási intézmények is bekapcsolódnak.

Az egyik központ a biomérnökség űrbeli hasznosításával, mikrobák élelmiszerekbe, üzemanyagba, anyagokba és gyógyszerekbe integrálásával foglalkozik. Munkájukkal az űrutazást könnyítenék meg, az asztronauták önállóbbak lesznek a helyi biogyártással. A másik központ szénszálas nanotechnológiával dolgoz ki űrhasználatra pehelykönnyű, és egyben szupererős anyagokat.

Több tudós és IT-szakember szerint előbb-utóbb el kell hagynunk a Földet. Legutóbb Elon Musk fejtette ki, hogy elkerülhetetlen és csak az űrbe rajzással élhető túl a bolygó pusztulása.

Stephen Hawking konkrétabb: ezer évünk maradt az anyabolygón, űrbéli kolóniák létesítése túlélésünk egyetlen esélye. Muskkal ellentétben szkeptikus a Marssal kapcsolatban – két évszázadon belül a vörös bolygón aligha landol ember. Addig is többet kellene földi dolgainkkal – klímaváltozással, nukleáris háborús fenyegetettséggel, az emberi szervezet antibiotikus ellenállásával – foglalkoznunk.

Az új projektekkel mindenesetre jobban megismerjük a világűrt, és felcsillan a remény, hogy egy szép napon földi kereteinken túl is terjeszkedhetünk.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés