Mesterséges intelligencia: végítélet forgatókönyvek

2017. március 8. 11:32
Az Arizona Egyetemen összegyűlt szakértők a lehető legrosszabb mesterségesintelligencia-kimeneteket vázolták fel a következő 5-25 évre. Csak létező és lehetséges technológiákat vehettek figyelembe. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a végítéletet?

Az MI rajongói repülő autókkal benépesített, a rákot legyőző valóban szép új világot képzelnek el. Mások viszont az embert rabszolgaságba igázó ördögi robotokkal riogatnak. Eric Horvitz, az Arizona Állami Egyetem veterán MI-kutatója és a Végítélet Órája (Doomsday Clock) guru, Lawrence Krauss mintegy 40 szakembert – tudósokat, cyberbiztonságiakat, törvényhozókat – hívott össze, hogy vitassák meg a lehető legrosszabbat, és hogyan akadályozzuk meg azt.

Horvitz optimista, mások kevésbé. A résztvevőknek „legrosszabb eset” forgatókönyveket kellett felvázolniuk a következő 5-25 évre, de a realistának kellett maradniuk, csak létező és lehetséges technológiákból indulhattak ki.

Sokan osztották Arthur C. Clarke és Philip K. Dick disztópikus jövőképét. A tőzsde összeomlásától, választások meghackeléséig, automatizált cybertámadásokig és világháború kirobbanásáig különféle szcenáriókkal álltak elő. A legfenyegetőbbeket felvázolók vezették a támadást és a megelőzési stratégiákat megvitató panelbeszélgetést.

A szervezők bizakodnak, hogy felhívják a közfigyelmet, és különféle területek képviselői közötti építő vitákat indítanak el a megelőzésről.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés