Elménkkel is vezérelhetünk robotot?

2017. március 13. 8:30
Két amerikai projekt is azon dolgozik, hogy hamarosan gondolati úton is irányítsunk robotokat, sugalljuk nekik, hogy például melyik kést emeljék fel az asztalról, és adják oda nekünk.

Két amerikai felsőoktatási kutatócsoport is újfajta ember-robot kommunikációt segítő rendszeren dolgozik.

Az egyik, az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Labor (CSAIL) és a Boston Egyetem közös fejlesztése lehetővé teszi, hogy gondolati úton javítsuk ki a robot hibáit. A gépnek tárgyat kell kiválasztania, pontatlan választásait pedig elektroenkefalográf (EEG) puha sisakféle segítségével korrigáljuk. Új gépitanulás-algoritmusok közreműködésével a rendszer 10-30 milliszekundumon belül osztályozza agyhullámainkat. Egyelőre nagyon egyszerű bináris választásokon alapul, de idővel bonyolultabb utasításokat is sugallhatunk a robotnak.

Amikor agyunk valami rendelleneset észlel, a rendszer felderíti az úgynevezett „hibával kapcsolatos lehetőségeket”, és eldönti, egyetértünk-e a robot döntésével, vagy sem. Semmi mást nem kell tennünk, csak tudatilag helyeselni vagy ellenkezni, és a gép alkalmazkodik hozzánk. Ő alkalmazkodik, és nem mi. Ha bizonytalan, újból reagál ránk, mindaddig, amíg nem azt teszi, amit gondolunk.

A jövőben bináris helyett többválasztásos döntések irányába fejlesztik tovább a rendszert.

A másik projekt, a Brown Egyetem rendszere azon alapul, hogy ha például késekkel teli asztalon ki kell választani egy meghatározott kést, feltesszük magunkban a kérdést, hogy melyiket. A kutatók nyelvtechnológiákkal és egy speciális algoritmussal megvalósították, hogy a robot is így tegyen.

A megoldásokhoz bizonyossági pontokat rendel. Mindent számszerűsít. Ha teljesen biztos, hogy a jót választotta, nem kérdez. Ha bizonytalan, felemel egy kést, és megmutatja a felhasználónak.

„Ezt?” – kérdezi.

A jövőben robusztusabb beszédfelismerő megoldással kombinálják egybe az algoritmust, hogy még gyorsabb és pontosabb legyen az ember-robot együttműködés. Egyelőre a rendszer csak nagyon egyszerű kérdésekből von le egyszerű következtetéseket, de idővel tárgyak térbeli elhelyezkedését sokkal pontosabban leíró elöljárós szerkezeteket stb. is érteni fog.

Mindkét projekthez a CSAIL korábbi igazgatója, Rodney Brooks Rethink Robotics cégének egyik sztárját, a Baxter ipari robotot használták tesztalanyként.
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hehe! A robot gyorsan rá fog jönni, hogy "ő" is tudja befolyásolni a hülyék agyát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés