Hackerek is láthatják, hogy milyen YouTube videót nézünk

2017. március 19. 9:30
Tévedünk, ha azt hisszük, hogy lekövethetetlen, milyen YouTube videókat nézünk. Izraeli kutatók okos algoritmusa viszonylag pontosan megmondja, miket tekintettünk meg. A kutatás eredményeit a hírszerzéstől az internetes marketingig elvileg több területen felhasználhatják.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói a felhasználó által nézett YouTube videókat nagy pontossággal azonosító algoritmust fejlesztettek. A teszteléshez előre meghatározták, hogy melyik videók jöhetnek számításba.

Az algoritmus a videoszolgáltatások működését, videotartalmak kódolási módját és a felhasználó videokeresési szokásait elemző tanulmányon alapul.

A kutatók elmondták, hogy technológiájukkal hírszerző ügynökségek nyomon követhetik terrorista csoportok és más gyanús személyek tevékenységét. Internetmarketing cégek hirdetések nézőinek számát és demográfiai összetételét figyelhetik meg vele.

Az algoritmus által összegyűjtött információk egyrészt hasznosak lehetnek, egyéni felhasználóknak viszont tisztában kell lenniük azzal a ténnyel, hogy videonézési szokásaik és a megtekintett videók listája megfigyelhetők. Például hackerek is kileshetik, miket szeretünk nézni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés