A produktivitás paradoxon

2017. március 21. 14:10

Ryan Avent
medium.com
Nem attól kell félni, hogy a robotok elveszik a munkát, hanem a produktivitás alapjával van komoly gond: egyre többen dolgoznak egyre alacsonyabb bérért.

„Sokan félnek a robotok munkába állásától. Pedig a gazdaság jelen állapotában, ellentétben a kései 1990-es évekkel, semmiféle technológiavezérelt robbanásra nem emlékeztet. Akkor mindent betöltött a techoptimizmus, a mostani helyzet viszont teljesen más. Hónapról hónapra nagyobb a foglalkoztatottság, a bérek azonban alig emelkednek. A produktivitás úgy nő, hogy sokan dolgoznak kevés pénzért.

Nyilvánvaló következmény, hogy a robot-fenyegetés abszolút túldimenzionált, a buborékbolond Szilícium-völgy fantáziája, azzal terelik el a dolgozók figyelmét, és ne a valódi problémákkal, a kereskedelem és a vállalatok túlzott hatalmával foglalkozzanak. Nem az a gond, hogy túl sok a bámulatos új technológia, hanem, hogy túl kevés. Ha a munka olcsó, a cégeken alig van nyomás, hogy komoly összegeket fektessenek be a kulcsfolyamatok automatizálásához szükséges szellemi tőkébe.

A digitális forradalom részben felelős az olcsó munkáért. Rengeteg munkát generált. De ha a robotok elvesznek minden munkát, miért rekordmagas a foglalkoztatottság? Tegyük hozzá a társadalom biztonsági hálóinak szerkezetét, és kiderül: az automatizáció nem a munkanélküliséget, hanem a szegénységet és az egyenlőtlenségeket növeli.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés