700 éve halott férfi arcát rekonstruálták Cambridge-ben

2017. március 23. 8:30
Történelemtudomány másként: brit kutatók egy 700 éves halott arcát rekonstruálva tanulmányozzák és próbálják megérteni a középkor alacsony társadalmi osztályainak életét. Emberközelbe hozzák a múlt ismeretlen szereplőit.

Context 958 egy 13. századi férfi rekonstruált arca. Többszáz más személlyel együtt a St. John’s College egyik épülete alatti, 2008 és 2012 közötti ásatások közben felfedezett középkori sírkertben temették el. A halottak az egykori Keresztelő Szent János könyörületes kórház betegei és ott lakó hajléktalanjai voltak.

A Cambridge Egyetem és más brit felsőoktatási intézmények kutatói az egyik csontváz alapján számítógépes törvényszéki orvostudományi (forensics) módszerekkel rekonstruálták az arcot, majd a fogak és a csontozat elemzésével próbáltak életrajzi adatokat gyűjteni Context 958-ról. Teljesen egyedi történelemtanulmányozás, mintha teleszkóppal néznének vissza a régmúltba.

A férfiról kiderült, hogy halálakor már betöltötte a 40-et, erős testalkata alapján földmunkás lehetett, állati fehérjében gazdag étrendjéből arra következtettek, hogy társadalmi osztályában a megbecsültebbek közé tartozhatott. Teste viszont sorscsapásokról is tanúskodik: a háton lévő sebekre utaló jelek, a fogzománc növekedésének fiatalkori megszakadása arra utalnak, hogy az erőszakot, a betegségeket és az éhséget is megtapasztalta.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugye, pont olyan, mint volt, amikor még élt!

Ellenvélemény?

Tanúk?

Ez aztán a tudomány!

Túl későn születtem.
Te viszont találkoztál vele a XIII. században és igazolni tudod, hogy pontosan ilyenek voltak az arcvonásai.

Üdvözöllek Hegylakó!

Egyetértek, szellemi képességeik is hasonlóak voltak, bár az alaptudásuk és a lehetőségeik nyilvánvalóan eltértek a maitól. Azt, hogy hasonlóan néztek ki elég megnézni egy Leonardot, Michelangelot vagy Raffaleot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés