Amerikai kutatók színváltó robotbőrt nyomtatnak

2017. március 28. 8:30
Az arany teknősbogár ihlető hatással volt MIT-kutatókra. Az állat színváltását utánzó bőrt fejlesztenek a közeljövő robotjai számára.

MIT-s kutatók fizikai stimulálásra színét megváltoztató „robotbőrt” fejlesztettek. A technológiát a természet, egész pontosan az arany teknősbogár inspirálta. Az Észak-Amerikában honos rovar többféleképpen meg tudja változtatni a színét: az apró drágakőnek vagy katicabogárnak tűnő állat külső hatásra átlátszóvá, vagy piros alapon fekete pettyes színezetűvé tűnik át.

A kutatók ezt az állatot vették alapul 3D printelt szenzorokat és áramköröket is tartalmazó rugalmas robotbőrükhöz. Munkájuk újabb példa elektronikus eszközök nyomtathatóságára.

A bőr T-alakú eszközökből áll. Alapjukat kemény műanyag, valamint nyúlékony műanyagból álló hosszabb keresztrúd adja. Mindegyik eszközhöz két nyomtatott tranzisztor és egy „pixel” tartozik. A képsejt lényegében félvezető polimerkör, színét a keresztrúd megnyúlásakor változtatja meg. Az ok, hogy ilyenkor módosul a rúdon végigfutó ezüst sáv elektromos ellenállása.

A pixel és a tranzisztorok ugyanabból az anyagból készültek, és mivel a tranzisztorok felerősítik a keresztrúdról érkező elektromos jeleket, a pixelen jobban látható a színváltás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés